Tjejproblem - Hormonbrist

Har länge tänkt på om jag ska skriva om dethär på bloggen eller inte för det är ett sånt tjejigtproblem och personligt, men ja tja, dethär är ju överlag en sån öppen blogg så såklart jag vill skriva av mej. Mina manliga läsare kan ju helt skippa dethär inlägget för det är nog det tråkigaste ni någonsin läst. Men kanske någon av er tjejer out there kan dela med sig av era erfarenheter, tankar, tips och funderingar kring det?
 
 
Så bye bye killar!
 
 
Okej så grejen är den att jag har hormonbrist och har haft det de senaste 12 månaderna. Det kom efter att jag för andra gången slutade med preventinmedlet p-ring i Oktober förra året och jag fick precis samma biverkningar som första gången jag slutade med dem när jag var i Australien för 3 år sen, men denhär gången blev biverkningarna ännu värre, längre och mer. Okej såhär är det, när jag besultat mej att jag ska sluta med p-ring och börja leva ett normalt liv utan hormoner och skit och slutar använda dem så börjar allt med att jag går upp massa i vikt och samlar massa vätska i kroppen, vi kan kalla det fas 1. Sen når jag till fas 2 där jag blir oförklarligt trött och deprimerad på livet och sover 10-12 timmar per dag. Jag är så himla trögfattad att jag nu 10 månader senare efter att jag hade min fas 2 period förra vintern ser sambandet med att det har att göras med hormonerna och inte något annat som att jag faktiskt är trött eller vinterdeprimerad osv. Och fakta är ju att jag hade precis dethär samma jävla symtomen första gången jag slutade använda p-ring. Men nu de senaste 8 månaderna har jag varit i fas 3 som jag nog aldrig kom till första gången jag slutade med ringen.
 
Fas 3 är att jag har sjuuuuukt mycket finnar. Alltså ni fattar inte hur jag lider. Jag har aldrig haft denhär typen av finnar i hela mitt liv. Inte när jag var i tonåren heller. Det är riktigt riktigt dåligt. Ja men så dåligt att arbetskompisar har tyckt riktigt synd om mej för hur dålig hud jag har. Och det blir inte bättre av än vad för än frätande skit jag sätter i ansiktet. Dethär tog så länge för mej att fatta vad det är om, varför jag har mer finnar som 23 åring än om man skulle sätta ihop alla finnar jag haft de senaste 10 åren. Först trodde jag det berodde på kosten, för jag fattade att orenheten inte kommer utifrån för jag har perfekta rengöringsrutiner till ansiktet. Käkade jag för mycket jordnötssmör? Är det proteinpulvret? Vad är det? Men efter experimenterat mycket med kosten och perioder med 110% clean eating i sommar märker jag att inga skillnader med maten ändrar mitt hudtillstånd. Det ÄR hormonerna.
 
Och det syns också på den typen av finnar det är, det är riktigt sånadär hemska hormonfinnar som bara är på vissa delar av ansiktet. Sen den stora grejen också att jag har inte haft mens på ett år. Det är ju inte helt normalt heller va? Otroligt skönt, men inte normalt. Så gick till läkaren i sommrast och bad dem skriva ut gulkroppshormoner till mej eftersom det brukar, och funkade för mej första gången jag hade problem med att inte få igång mensen efter Australien, och de ska sätta igång hormoner och hela faderullan men denhär gången hände inget.
 
Så, jag har snackat med gynekologen om det här och vad jag ska göra. Jag har varit till labratoriet och tagit en massa blodprover nu också för att utesluta jag inte har något större fel som sitter i hjärnarn, som troligen inte är problemet. Men vet ni vad troligen det stora problemet är med min hormonrubbning och brist och varför jag inte har en normal hormonbalans i kroppen? För att jag RESER för mycket. Alltså jag fattar dethär hände första gången med hormonfuckup när jag slutade med p-ring när jag var i Australien och ute på vift i ett år, men fattar inte varför min kropp inte hänger med nu när jag bott i Danmark de senaste 10 månaderna?
 
 
 
Vad ska jag göra för att få ordning på dethär nu då? Egentligen är det enda jag lider av finn-armen som tagit över mitt ansikte, och lite vätske svullnader i kroppen. Men jag lider verkligen mycket av dethär med finnarna och det är sjukt jobbigt. Jag får dehär finnförsamlingen i ansiktet pga av hormonbristen, som gjort att jag har mer av de manligahormonet än av det kvinnliga = finnar. Fattar inte riktigt men okej. Och en annan riktigt dålig grej med hormonbrist är att skelettet slutar utvecklas. Skelettet ska växa tills man är 30 år, så nu när mitt stannat i utveckligen så finns det större risk jag får benskörhet när jag blir 50. Alltså inte kul?! Okej så vad ska jag göra för att få tillbaka min vanliga Pessi-kropp igen? Jo lätt som en plätt - börja med hormon preventivmedel igen. Ja det är det enda alternativet jag fick av läkaren, eller nej jag fick också alternativen: flytta hem, bo hemma och sluta resa, eller förbli finnig. Okej, så ge kvinnan lite p-piller så hon blir normal igen! Men jag vill verkligen inte det. Jag vill verkligen inte gå på hormoner. Jag tycker det är fake för kroppen och synd för den att få så starka grejer som styr vad kroppen egentligen själv borde styra. Hormoner gör ju inte bara så man får mens och detdär, hormoner styr allt. Kännslor, humör osv. Jag vill inte ta sånt. Pluss att jag verkligen ha klara bevis på att min kropp blir helt förstörd när jag en dag inser jag inte vill använda det mer och slutar med dem.

 
 
Men nu har jag fått recept på nå klimakterie-tant-tabletter (haha seriöööööst vafö äter jag klimakteritabletter och är 23 år gammal..? Hur fucked up är du kropp?!) som först ska få igång kroppen, och sen har jag också nu recept på både p-ring och p-piller. Så nu är det bara för mej att välja vad jag vill efter jag käkat klimakteri tabletterna. Och som sagt helt ärligt vill jag varken dera gå på p-ring eller p-piller eftersom jag vet min kropp blir förstörd när jag slutar med dem. Jaa men Pessi käka bara p-piller eller använd ring tills du ska ha barn en vacker dag då? Jo men alltså som sagt tycker jag det är fake och dåligt för kroppen, speciellt att hålla på med det i flera år..?! But I guess det är enda alternativet för att få och hålla min kropp i en normal balans igen?

 

Har någon av er erfarehet av hormonbrist? Och vad rekomenderar ni för preventivmedel med hormoner?
 Jag har ju att välja på p-piller eller p-ring, vad tycker ni? Som jag känner just nu lutar det mest mot p-piller även fast jag användt det i min ungdom och vet min kropp inte riktigt gillar det heller.. Men jaa, vad ska man välja när det känns som pest eller kolera?
 
 

Kommentarer
Postat av: Jensku

jag tar mini-piller, har aldrig tagit p-piller. de har mindre hormoner. microgynon 50 tar jag, och får inga biverkningar, mej veterligen.

2014-09-30 @ 17:08:49
URL: http://www.jensku.myshowroom.se
Postat av: Linda

Låter int na kul alls hede!
Jag själv äter p-piller åv märket yasmin. ha funka jättebra fö mej & ha även hadd paus från dem några gang. inga konstigheter ha ja upptäckt under pauserna heller o kroppen ha fungerat som den ska.

om du nu ha märkt av såde konstiga saker då du slutat me p-ring, kanske de e bäst att int ta p-ring ännu en gång utan testa på piller istället!
:) hoppas e ordnar sig!

2014-09-30 @ 17:32:54
URL: http://lindasjolund.blogg.se
Postat av: Karro

Nej men vad jobbigt det låter! Jag äter p-piller av märket Gestinyl och jag har endast haft positiva erfarenheter av det. Det är förstås väldigt olika från person till person, men min kropp älskar pillren.

Däremot är jag lite rädd att det ska gå som för dig när jag slutar med pillren nångång i framtiden, att min kropp flippar ur totalt... Men men, det är ett senare problem antar jag. Sen har jag hört att det kan ta upp till ett år för kroppen att helt återställa sig efter p-ring/p-stav, så kanske det lönar sig för dig att vänta ännu ett tag före du bestämmer dig :)

2014-09-30 @ 17:49:25
URL: http://kjld.blogspot.com
Postat av: J

Rekommenderar bioidentiska hormoner! De är identiska med kroppens egna hormoner och fuckar inte till kvinnosystemet. ;) Sen vill ja rekommendera en hormonsalva di har vi hälsopraktiken i jakobstad, den lär ska göra under och i den ede inga konstiga ämnen. Fara dit o prata me de som jobbar där, du får säkert hjälp! :) De ordnade för en tid sen en hormonföreläsning som va jätte intressant o lärorik, hoppas på flera tillfällen, då kvinnosystemet verkligen int e nå lätt o förstå sig på. :P

2014-09-30 @ 17:55:45
Postat av: Ellis

Jag väljer p-ring, när som helst. Det positiva med ring är att en låg dos hormoner utsöndras i taget, lite helatiden. Med p-piller tar du varje dagsdos på en gång, vilket jag tror att kroppen kan ta mera skada av. Dessutom bibehålls effekten av p-ring även om du skulle kasta upp eller ha diarré, du behöver aldrig oroa dig över att skyddet skulle ha försämrats med andra ord. :) Och så behöver man heller inte komma ihåg att ta ett piller varje dag.

2014-09-30 @ 18:57:02
URL: http://ellis.ratata.fi
Postat av: C

jag åt p-piller i 8 år och tyckte det fungerade bra medans jag åt dem. Det var först efteråt som kroppen inte alls fattade vad den skulle göra. Slutade med p-piller för vi ville börja försöka få en bebis men gick inget vidare eftersom ingen mens kom, då det nästan gått 1 år utan mens sökte jag upp läkare. Fick ta en massa prover och fick någon medicin så mensen skulle komma igång. Mensen kom så länge jag åt medicinen men så fort jag slutade började det igen gå hur länge som helst innan någon mens. Plötsligt på något vis lyckades jag bli gravid iallafall och väntar nu på att bebisen ska komma ut :) åtrstår att se om någon mens alls kommer igång nu efter....ångrar så mycket att jag överhuvudtaget började med p-piller från början.

2014-09-30 @ 19:03:07
Postat av: sansku

Alltså helt samma sak som jag har just nu på gång. Försöker tänka också vad ska ja göra, då jag får helatiden bara mera och mera finnar och har mått annars så bra utan ring/piller. Ungefär 5 månader då ja slutade med dom och lider mycket mindre av huvudvärken nuförtiden än före, MEN finnar... Ääh. Snälla berätta om du hittar på någonting!
Och beklagar min dålig svenska ;)

2014-09-30 @ 20:10:01
Postat av: Anonym

Tror att det bästa är att sluta helt med hormoner och vänta 1-2 år, kroppen vänjer sig nog. Resandet tror jag inte har med saken att göra. Vad skulle liksom vara bevis för det? Om man nu inte spenderar varje dag i ett torrt flygplan/tåg eller liknande. Tålamod är nog grejen.

2014-09-30 @ 20:15:39
Postat av: Frida

P-Ringen är bäst enligt mej för jag blir milt sagt sinnes sjuk av p-piller! P-ringen däremot har jag inga som helst problem med :)

2014-09-30 @ 20:33:42
Postat av: Mumin

TACK för att du tar upp dethär!
Känner så igen mig. Jag är så fruktansvärt lost i hela denhär preventiv-djungeln... Jag började äta p-piller men fick pröva 3 olika innan jag blev tipsad om att pröva p-ring. P-pillrena gjorde mig deppad och jag tappade lust med nästan allt i livet. P-ringen å andra sidan, funkade riktigt bra, MEN bara medan jag åt dem. Jag slutade äta dem när jag och mitt ex gjorde slut, det var på våren förra året. Sommarn gick smärtfritt, hade ingen mens under hela sommarn (kändes rätt nice då...) men sen mot hösten började finnarna och vikten båda öka. Kände mig så hemsk, plötsligt var INGENTING med min kropp sig likt. Ansiktet exploderade i finnar som liksom inte gick att dölja med smink.. Och min kropp ökade en massa i vikt, och jag trodde att jag åt dåligt..

Har för tillfället inte något måste att använda något preventivmedel, så nu mår jag relativt bra. Men det tog liksom 1½ år att komma tillbaka till den människa jag känner igen mig med... Känns så surt.
Många kramar och hoppas att det löser sig på nått sätt. Sorry för en lång kommentar men var bara tvungen att berätta att jag känner igen mig så i ditt problem..

2014-09-30 @ 21:46:34
Postat av: .

Hej! jag åt p-piller i 5 år men så böt jag ti p-ring eftersom ja tyckt ja blev så olik mej å undeli av pillren så sku prov ringen som sku håll hormonerna mer jämnare. använd de i 1 år å så sluta jag me den och fick ingen mens. väntade 5 månader men de kom int igång av sig själv. har nu äti nå piller i 10 dagar som lag igång så mensen kom 4 dagar efter kuren så nu hoppas vi de håller igång. fittit dehär när man sen vill bli gravid om de ska ta typ 1 år ti få mensen igång igen, så sku ja vari klok sku ja ha aldri börja me pillren. sku lika bra ha kuna använd bara kondom för jag har alltid haft bra hy så ha in behövt äta piller fö de men gick upp myki i vikt när ja börja äta dom. nu har ja bara fått små finnar på hakan sen jag sluta men vikten hålls ännu som tur!

2014-09-30 @ 22:27:15
Postat av: Sabina

Ja du, jag har exakt samma problem som dig! Och det verkar som om vi är många här med detta problem! :/ Jag åt ppiller i ca 5 år och slutade förra året på vintern, ännu har jag inte fått tillbaka min mens. Har haft sjukt dålig hy i ansiktet ända sedan jag slutade med ppillren och inget hjälper. Har försökt med bra ansiktskrämer, bra kost äter jag och tvättar ansiktet morgon och kväll.. men inget hjälper.
Har varit till läkare, gynekolog och som dig tagit en massa blodprover, alla prover och undersökningar var bra, så läkaren tror att min uteblivna mens beror på styrketräningen (vilket jag är lite skeptisk till eftersom jag ligger på +kcal-matintag.. och är ju inte direkt en elitidrottare).. Så han föreslog också gulkroppspiller eller ppiller men vilket jag inte vill börja äta igen, eftersom jag inte vill ha något konstgjort hormon i min kropp. Så han tykte att jag då bara får vänta och se ifall mensen kommer igång en dag av sig själv. Dessutom förklarade läkaren att detdär gulkroppshormonjuttun har samma biverkningar som vanliga preventivmedel, så därför tänker jag inte börja med det heller.
Men vad är det för klimakteriepiller du ska börja käka? Och vad innehåller de? Förstår din frustration, man blir ju så less på att vakna och se sin dåliga hy i spegeln varje morgon!

2014-09-30 @ 23:01:27
URL: http://sabinaass.blogspot.com
Postat av: en till med dålig hy

strunta i hormonerna och vänta, känns ju bara som att du skjuter upp problemet ifall du börjar med hormoner nu igen! det känns säkert förjävligt just nu, men troligen är det bara att vänta som hjälper. blir det riktigt illa med finnarna finns det ju hormonfria finnmediciner man kan ta, det kan vilken hudläkare som helst tipsa dig om. och själv får jag finnar speciellt under stressiga perioder, när jag sover dåligt eller när det börjar bli vinter (kallt och torrt) utomhus - kanske dina finnar kan ha något med din nuvarande livssituation att göra? lycka till i alla fall!

2014-10-01 @ 09:23:24
Postat av: Anonym

Hej! Tråkigt att höra att du har fått det så jobbigt av P-ringen. Jag har själv provat på p-piller och gav upp efter ett par månader då mitt humör blev helt skumt, jag kände mig stundvis helt likgiltig till allt och stundvis bara riktigt ur balans psykiskt. Insåg då att hormoner inte är något att leka med och därför har jag bestämt mig för att vara utan. För vissa går det ju hur bra som helst men jag kände som du att jag inte mådde bra av dem. Det jag kunde rekommendera är kopparspiral, i alla fall som alternativ till preventivmetoderna, sen hur du kan få bukt med hormonbristen är jag inte så insatt i, men kanske det vore bra att försöka vänta
ut problemet tills hormonbalansen har stabiliserat sig. Satte själv in en kopparspiral för snart en månad sen och har visserligen haft en del blödningar, men på det stora hela är jag nöjd, tror jag bara måste ge det några månader innan mensen stabiliseras. Har även just fött barn och för mig gjorde det inte så ont att sätta in den, men har hört att kvinnor som inte fött barn kan uppleva det som rätt obehagligt. Men sen om man i slutändan är nöjd med kopparspiralen har man ju skydd mot graviditet i 5 år framåt. Dessutom borde den första spiralen man sätter in vara gratis på de flesta orter i Finland, om man går till en kommunal preventivrådgivning el dyl. Annars kostar den kring 100-120 euro. Hoppas du hittar nåt bra alternativ som passar dig! Kram! Gillar annars din blogg jättemycket :)

2014-10-01 @ 12:28:21
Postat av: Terese

Intressant läsning! Har faktiskt aldrig ens tänkt på det där. Åt p-piller från jag var 15 år tills jag var kanske 20, då jag slutade för jag tyckte det var onödigt. Var väl utan kanske ett år men jag fick ordentlig akne, gick upp i vikt och blev nog till någon grad deprimerad. Så jag började med p-piller igen, och blev av med min akne. Slutade igen med p-piller då jag var 23 och då kom aknen tillbaka.. så nu är jag på isotretinoin (googla)-behandling och det är inte trevligt kan jag säga, men får väl uthärda det och se om aknen försvinner helt då..

Men att det hade med viktökning & depression (vilket jag också har behandlats för) att göra har jag faktiskt inte tänkt på!

Men du, snälla uppdatera om detta i fortsättningen! Skulle vara jätteintressant om du hittar någon lösning :)

2014-10-01 @ 16:52:55
Postat av: RASA

Tacktacktack för att du tar upp dethär! Jag har känt mej ensam ända tills nu. Grejen e den att jag börja ät p-piller när jag va 15år, bytt sen ti p-ringar men sluta me dem för ca 1½ år sen pga att ja va så himla deppad. Där stod jag då och trodd att allting sku va frid och fröjd så fort hormonerna gick ur kroppen. Men ack så fel man kan ha. Min mens kom faktiskt, men den va himla oregelbunden, och sen försvann den helt å hållet (för ca ett år sedan). Så fram till i våras trodd ja från och till att ja helt säkert va gravid trots att gravtester visat negativt. Nåjå.. Jag fick efter många om och men utskrivat tre omgångar av terolut (gulkroppshormon?) som kicka igång kroppen lite.

Men ja e så fruktansvärt besviken å arg. För när jag börja me hormoner som preventivmedel så va de minsann ingen som berätta åt mej hur myki de fuckar upp kroppen. Jag har också fått myki finnar och har fortfarande. Har helt enkelt fått lär mej att lev me de.. Ja ha vari livrädd att jag sen när jag nångång vill skaff barn int ska kuna. Men trallallaa.. Nu ska jag sätt in en kopparspiral (imårån, WÄÄÄÄ!!!!!!), så jag hoppas de funkar för mej. De e tydligen enda preventivmedle som e hormonfritt. Min preventivrådgivare va dock starkt emot dehär. Hon höll på att hjärntvätt mej för "hormoner e de enda rätta". Blev nästan bitter.

Men jumalauta va arg ja blir på systeme. Dehär me att unga flickor uppmuntras ti att böri använd hormoner i unga år.. Å ingen upplyser dom om riskerna! För helt klart påverkar de kroppen på ett negativt sätt att utsätt den för kemiska saker (=hormoner) som int hör hemma i en människokropp. Jag, iallafall, kommer ALDRIG i hela mitt liv igen att utsätt min kropp för en sån onaturlig påfrestning.

2014-10-01 @ 18:07:25
URL: http://sara91.blogg.se
Postat av: Anonym

kan ju tillägga att ja också e sur på systemet, att vi ska knullas på vårt eget ansvar, att det aldrig lika mycket blir killens ansvar pga brist på intresse för manliga p-piller. Och att det är sjukt tragiskt att en del unga flickor mår så dåligt över lite dålig hud, det är ju en del av livet som allt annat... utseendekraven som hetsar oss till detta.

2014-10-01 @ 20:39:01
Postat av: Jenny Maria

Jag använde p-ring i 7 månader,men vaknade en morgon av smärta i benet. Det visade sig att jag hade 2 blodproppar i benet. Fick dem tydligen av östrogenet som utsöndras ur p-ringen. Har nu tagit 1 spruta om dagen i snart 8 månader. Har betalat över 600€ i medicinkostnader. Ni ska vara noga med vad ni utsätter er kropp för. Hoppas ingen annan råkar ut för det som hände mig.

2014-10-01 @ 22:20:11
Postat av: Anonym

Jag hade typ samma problem när jag slutade äta p-piller förra hösten. Hade ätit det i nästan 7 år, men fick nog en dag. Dåligt humör, minskad lust och mensvärk.. När jag slutat med pillren var mensen väldigt oregelbunden, hade ett uppehåll på 4 mån innan jag gick till gynekolog. Hon gav mig terolut (medicin som sätter igång mensen om det finns något att sätta igång helt enkelt:) ).
För mig är alternativet antagligen p-piller/p-ring eller terolut. Jag har inte testat om jag "klarar" mig utan terolut, ska testa det i höst. Men jag vill absolut inte äta p-piller igen, gjorde mitt humör och min lust helt fucked up.
Så du kan kanske fråga din gynekolog om terolut.. det är en medicin som gör att blödningen kommer ut om kroppen själv inte kan "föra ut" den. Terolut gör inte att det blir en blödning, utan bara att den kommer ut. Om du förstår? :)

2014-10-06 @ 08:13:45
Postat av: s

Jag råkar faktiskt också ha precis samma problem som dig. Alltså har hormonbrist så kroppen har för mycket manliga hormon eller nåt. Fick reda på det efter ett gynekologbesök för typ två år sen. Och nu är jag bara 22 så alltså när jag var 19-20 år. Suger att man är illa tvungen att äta p-piller hela livet pga. denna sjukdom elr va de nu är.. MEN sjukdomen är ju tydligen väldigt vanlig bland kvinnor över hela världen, så det känns lite bättre iaf!! Jag har däremot aldrig haft problem med att äta p-piller och när man äter det just för att kroppen skall må bra och inte som preventivmedel så känns det ju ändå nödvändigt. Om det är "pco" du har så måste väl någon ha nämnt risken för att få livmodercancer om du inte äter hormoner?? Tydligen är det risk att få det om man inte får i sig tillräcklig med hormoner. Och det kan också leda till barnlöshet. Nu vet ja ju inte om du har fått de helt bekräftat att du har den sjukdomen. Hursomhelst så är det ingen sjukdom jag lider av, snarare mår jag mycket bättre sen jag började äta p-piller och problem som jag hade tidigare har försvunnit. Jag försöker nog att inte tänka så mycket på att de är konstgjorda hormoner elr så.. Det är ju ändå viktigt för kroppen och det är väl ändå värre att få cancer i livdmodern än att äta hormontillskott liksom?? Jag äter annars diane nova, så den kanske du borde testa om du har någon annan sort nu. Den har inte gett mig några biverkningar tror jag. Har inte märkt nåt iaf. Eller jooo inte så mycket sexlust faktiskt men inget annat :p och det är inget ja tänker på eller lider av heller. Jag brukar tänka att min kropp är så stark både psykiskt och fysiskt att jag inte får några biverkningar av p-piller som många andra verkar få!! :D och Annars tips mot finnar, ät pumpa-frön!! testa med helosankräm. SVETTAS! men det gör du säkert redan eftersom du tränar så mycket! och ät b5 vitaminer. De som har hjälpt mest för mig är nog att äta pumpafrön.. läst nånstans att de är bra. Oj lång kommentar här men jaa, hoppas du får nytta av något av det. Brukar inte läsa din blogg så ofta men någon tipsade om dehär inlägget åt mig :p well hoppas de löser sig för dig!

2014-10-31 @ 12:46:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
2014
Jan
Feb | Mar
Apr |
.
2013
Jan
Feb | Mar
Apr | Maj | Jun
Jul | Aug | Sep
Okt | | Nov
Dec
.
2012
Jan
Feb | Mar
Apr | Maj | Jun | Jul | Aug | Sep| Okt | Nov
Dec
.
2011
Jan
Feb | Mar
Apr | Maj | Jun
Jul | Aug | Sep
Okt | Nov
Dec
.
2010
Jan
Feb | Mar
Apr | Maj | Jun
Jul | Aug | Sep
Okt | Nov
Dec
.
2009
Mar
Apr | Maj | Jun
Jul | Aug | Sep
Okt | Nov
Dec
bloggar