Hormones & Acne - It's a Hell

Okej nu kör vi ett privat inlägg här. Killar, sluta läsa nu för dethär är så tjejigt det
bara blir. Så adios, kika in senare för sexiga pix eller något annat givande. 

 

Jag har tidigare skrivit ett långt inlägg om min hormon rubbning (läs här) efter att jag slutade med preventivmedlet Nuva Ring för 1,5 år sedan. Jag skrev då också om att jag inte haft mens sedan dess och det har jag fortfarande inte heller haft, vilket jag inte lider av, men mitt största problem är min hud. Jag har finnar som en 15 årig pubertets monster. Jag var aldrig den tjejen när jag var i den åldern, så att ha vuxen akne tar något otroligt på mej. Jag tittade tillbaka på bilder för 2 år sedan och omg jag hade perfekt hud och det fick mej bara att vilja gråta över hur förstörd den är nu.
 
Dethär är de fulaste, och ärligaste, bilderna jag någonsin kommer publicera av mej själv på bloggen. 
Omg alltså, fattar först och främst inte att jag ser ut såhär och att jag delar
med mej av det. Hormonell akne suger.
 
Det värsta med det hela är att jag är så hjälplös mot det. Hur mycket jag än sköter min hud, men alla möjliga starka som svaga högkvalitiva aknebrudukter, med all rätt kost och vitaminer, kan jag inte bli av med mina finnar. För det sitter inte i huden, det sitter i min kropp. Jag vill, har tänkt och kommer nog göra syre behandling och andra starka kosmetologiska behandlingar mot det i höst (för jag vet under sommaren ute på båten kommer min akne förvärras, som senaste år, så det känns lönlöst att göra dyra behandlingar just nu) men det känns också rätt så fruktansvärt onödigt när jag vet mitt problem inte sitter i min hud.
 
Jag gick till gynekologen för ett halv år sedan, innan jag åkte ut och reste, i hopp om att han kunde ge mej hjälp och råd att få igång min menstruation och genom det skulle ju min hud clear up. Hans förklaring till min uteblivna mens är att jag reser för mycket - min kropp är i oblans för den har inre stress av mitt flängande och farande. Vilket jag är väldigt skeptisk till för jag hade rätt bra rutiner det halvåret innan. Så hans råd för att få mina hormoner under kontroll var: 1) sluta resa eller 2) börja med p-piller eller nuva ring igen . Ingen av de alternativen är passande alternativ för mej. Där fanns också ett tredje alternativ, ett piller som sätter i gång mens cyckeln igen, men det ges bara till kvinnor som vill och försöker bli gravida. Så jaha var det all hjälp jag kan få? Han är en av Finlands bästa gynekologer så jag litar på han, men det känns endå hemskt att inte ha möjlighet till mer hjälp än så. Jag fick iaf en tid till labratoriet för att göra blodprover för att se om mina hormoner är i obalans. Om man har mer av det manliga hormonet i kroppen bildas det finnar. Men testerna visade inget fel, allt var inom sina gränser om vad kvinnor ska ha.
 
 
Så why the hell är min hud fucked up 
och inget hjälper?! Jag fick många kommentarer
här på bloggen om mitt inlägg om dethär, om att
jag inte var ensam om det. Många av er skrev också
om att jag ska bara vänta ut det, att min kropp
kommer nog balansera upp sig själv. Men den har
inte och har inte ens gett tecken på att gå den vägen.
 
 
 
Jag tror mycket på naturliga metoder till ansiktet och använder en riktigt
bra gör-det-själv-mask ett par gånger i veckan.
 
 
Bara blanda ner i en skål honung (som lindrar inflamationer och lugnar), citron (som torkar ut och bleker) och kanel (som också lugnar, torkar ut och dödar) och smätta det på fejjan och låt sitta på huden minst 30 minuter. Jag använder också citron direkt på ansikter två gånger om dagen som jag personligen tycker är bra.
 
Men ja, jag står fortfarande med det stora problemet: hjälplös med en massa hormon finnar. Därför har jag nu tagit saken i egna händer och genom en engelsk läkarsida (omg trodde aldrig jag skulle beställa läkemedel online?! Hur desperat är jag??) beställt recept belagd medicin som heter Spironolactone.
 
 
Det är egentligen en blodtrycks medicin, men som också skrivs ut till hormonell akne. Jag har läst mycket om dethär online och är väldigt förväntansfull inför det, samtidigt som jag är lite rädd för de möjliga biefekterna. Känner mej inte allt för smart med att ordinera mej själv recept belagd medicin, men jag är så himla desperat och vill verkligen få min hud under kontroll. Det kan verkligen inte stämma att jag som 23 åring ska behöva gå runt med fruktansvärda finnar jag lider något förbannat från. Det ska ta ett par månader innan man ser resultat av användningen av spironolactone, men jag har lovat mej själv att sluta direkt jag märker av några biverkningar (som t.ex. är uttorkning som leder till massa andra sympton, och vikt uppgång genom att man rubbar hormonbalansen mer. Jag är nästan hellre finnig än får min vikt okontrollerad, för mitt psyke är extremt känslig med vikt och kropp och det kommer leda till andra sjukdomar). Men jag är desperat och jag gör vad som helst för att få tillbaka min normala hud.
 
 
Jag är så fruktansvärt ledsen att det är såhär.
Att de flesta 15 åringar börjar med hormonella
preventivmedel (det är och var ju en hel självklarhet
när man var i den åldern - klart man skulle ha p-piller,
man vill ju inte råka bli gravid) och använder det
i flera års tid och när man väl slutar med det är ens
egna hormoner helt åt skogen.
 
Eller, så kanske det inte är för alla kanske jag bara är en av de få med extrem otur, men jag tror att såklart kroppen tar på något sätt stryk av att använda piller, ringar, spiraler eller plåster som ändrar på dens egna funktioner i flera år.
 
Jag är iaf glad över att jag inte desperat försöker bli gravid, eller har planer för det på många år, för jag tror min kropp är så fucked up den inte kommer ha möjlighet att bli gravid på lääääänge.
 
 
 
Har någon av er någonsin hört om spironolactone?
Eller själv prövat det? Eller har några råd
för hur ni själva fått kontroll över akne,
speciellt hormonell fucking akne?
 

Kommentarer
Postat av: Linnéa

Har läst att man kan behandla hormonproblem med bioresonans :) kanske värt ett försök :)

2015-05-16 @ 19:12:50
Postat av: Anonym

När jag ser var du har akne och var du använderdin mask undrar jag om det kan ha något samband. Kanel är nämligen väldigt starkt och frätande, vilket kan förvärra din akne.

Svar: Jag kan garantera dej att masken har förbättrat min akne :) Använder masken bara var jag har akne eftersom den är väldigt stark. Men ja visst, kanel är väldigt stark och kan irritera!
pessi - SvenskFinalnds Blondaste Blogg

2015-05-16 @ 20:12:35
Postat av: Terese

Efter att jag slutade med mina p-piller första gången fick jag också mycket finnar i ansiktet och på rygg och bröst. I skär panik började jag med p-piller igen för att slippa dem.. dumt, men ja. När jag sen efter ytterligare några år slutade käka p-piller igen, kom finnarna tillbaka, ännu värre än tidigare. Testade massa olika saker, men inget hjälpte. Tog kontakt med en hudläkare privat som skrev ut några månaders antibiotika för just acne, men det hjälpte inte för mig. Hon gav mig också en kräm, men då jag i övrigt har torr hud (torr hud OCH acne måste väl vara den värsta kombinationen ändå??) torkade den krämen ut huden något otroligt mycket. Efter att ha provat antibiotikan utan hjälp skrev hon sen ut isotretinoin (roaccutan, accutane på andra språk) och det åt jag i ett halvår, så var aknen borta. Nu är det snart ett halvår sedan jag slutade och har nog faktiskt bättre hy än någonsin. Några ärr har jag kvar men de bleks ju med tiden. Är väldigt glad att jag tog medicin trots alla skräckhistorier som finns på nätet. Tiden under medicineringen var inte kul över huvud taget, men i efterhand är jag väldigt glad att jag valde att medicinera :)

Svar: Tack för din kommentar! Om inte den medicinen jag ska köra igång med nu hjälper tänker jag absolut lägga isotretinoin (har läst gott om roaccutan) på minnet. Skönt att höra att du slapp aknen! <3 :) *känner mej hoppfull igen*
pessi - SvenskFinalnds Blondaste Blogg

2015-05-16 @ 22:23:41
Postat av: Cissi

Hej!
Min bästa kompis lider av samma bekymmer. Hon sköter också om sin hud extremt bra med krämer och ansiksbehandlingar, bra kost och motion, och allt vad det nu heter. Liksom dig så blommar det dock ändå ut hormonell (?) acne, som även det blev mycket värre efter att hon slutat med sina p-piller (kommer inte ihåg vilken sort). Vi bor båda två i England och häromdagen så fick min kompis ett ryck och gick till doktorn för att höra vad dem hade att säga. Tillslut enades dem om att hon skulle prova antibiotika tillsammans med en kräm utskriven från doktorn. Vet inte om hon kommer få bukt på det hela men verkar som om det kommer att slå ner finnarna. Btw, vattnet i olika länder kan också påverka himla mycket. Innan man vänjer sig vid bakterierna som finns i vattnet kan man lätt bli röd eller få utslag. Man behöver inte ens dricka det utan det kan täcka med en dusch om jag har förståt det rätt hehe. Skulle ju kunna ha med det att göra också :)
Lycka till!

2015-05-17 @ 00:09:15
Postat av: Facials

Det är ju det som saknas, mera sånt så blir din hud som en bebispruppa igen. Kan också säga att vara för noga med sin hy kan i många fall bara förvärra akne, destu mera du tvättar å har dig destu mera blir din hy irriterad. Sluta med alla värdelösa krämer och skit, tvätta ansiktet med en mild tvål endast på kvällen och använd bara någon mild kräm så inte hyn blir för torr. Men som sagt mera facials så blir det ännu bättre!! :P

2015-05-17 @ 01:01:08
Postat av: Anonym

Att tvätta och ha sig är inte bra, ansiktsmasker ska man använda högst ett par gånger i veckan också :) sen har du säkert analyserat din hud tusen gånger oftare än vad jag nu gör/har, men är det alltså så att du har känslig hud? Liksom, finnar men att den också är torr på ytan? Sån har min varit länge nu, och det enda som brukar hjälpa är faktiskt att sluta med koffein och allt som innehåller det. Älskar mitt kaffe, mitt te... Men brukar gå helt utan några dagar mellan varven, och sen bara dricka 3-4 koppar, kanske då tre tekoppar och en kaffe. Har hjälpt så otroligt mycket. Förr trodde jag att det var OK med koffeindrycker så länge man dricker litervis med vatten, men det sköljer typ ut mineraler ur tarmarna, med mera :) så testa skippa koffein i fast en vecka! Var beredd på illaående och huvudvärk dock :P


Svar: Tack för tipset om koffein! Det har jag aldrig tänkt på eller prövat, absolut värt ett försök med det :)
pessi - SvenskFinalnds Blondaste Blogg

2015-05-17 @ 09:54:26
Postat av: Matilda

Jag har också hormonell acne, och led otroligt av det.. Jag fick det efter att jag slutat med p-piller, detta sluta med att jag inte hade någon mens på 6 mån. Det som hjälpte mig betydligt var när jag började med hormoner som inte var preventiv. Vi börja med hög dos, med minskning varje mån tills min mens börja av sig själv.. Nu har jag få nippor nu och då (oftast 1vecka före mens), men ingen acne.

2015-05-17 @ 23:12:42
Postat av: Anonym

Jag har också hormonell acne och alla jag känner som slutat med p-piller har fått de i någon form. Min var också borta i ca 6 månader men direkt jag gick till gynekolog så fick jag piller utskrivet åt mig som satte igång mensen igen efter en månad, och jag försökte verkligen inte bli gravid! Vad jag vet så orsakade det pillret inga biverkningar för mig utan gav bara min mens en extra push.

2015-05-18 @ 20:50:22
Postat av: Anonym

Jag hade oxå hormonell acne och fick antibiotika kur mot det och sedan böt jag ut mina hudvårdsprodukter till Mary Kay acne set efter att ha testat massvis med andra även de svindyra produkter. och nu är min hud nästan helt läkt ett halvt år.

2015-05-19 @ 21:20:34
Postat av: Annika

Jag satt just och gick igenom morotslivs blogg och jag hittade ett inlägg om acne som kanske skulle intressera dig :D

http://www.morotsliv.com/2012/11/honung-som-mirakelmedel-mot-rosacea.html#comment-form

Svar: Tusen tack för länken! <3 Ska absolut pröva hennes råd :)
pessi - SvenskFinalnds Blondaste Blogg

2015-05-20 @ 12:58:30
Postat av: Sarah

Hormonell obalans beror oftast på koppar/zink-obalans i kroppen. Googla på copper toxicity om du vill läsa mer. Allt kommer ju inifrån, så det är där man måste åtgärda problemet också! Och snälla, ta INTE Roaccutan om dina hormoner redan är på orust! Det gjorde så att mina hormoner blev helt åt skogen, mensen försvann osv... Som nån här skrev tidigare så är bioresonans ett sätt att ta reda på alla obalanser i kroppen (mineraler, vitaminer, könshormoner, sköldkörtelfunktion mm....) på ett NATURLIGT sätt. Läkare är tyvärr ofta värdelösa då det kommer till dessa saker...

2015-05-21 @ 19:40:28
Postat av: Anonym

Jag är i samma situation! Ingen mens och acne i ansiktet sen jag slutade med p-piller förra året. Brukar också lägga citron i ansiktet vilket hjälper lite men inte tillräckligt.

Har du prövat en receptbelagd gel som heter epiduo? Den funkar men jag kan inte använda den hela tiden eftersom jag får svullet ansikte/ögonlock som är en ovanlig biverkning. Men om du har bättre tur och inte får några biverkningar kanske den kan hjälpa :)

Uppdatera gärna om du hittar något som funkar mot acnen eller för att få igång mensen igen. Att bara vänta är så deprimerande.

2015-05-24 @ 15:22:24
Postat av: Sofia

Jag hade tonårsacne som försvann helt när jag åt starka p-piller. Efter att jag slutat med dessa + mixtrat lite med minipiller så fick jag tillbaks finnarna i vuxen ålder vilket var otroligt hemskt. Led så av detta! :( förstår verkligen din "ångest" inför detta. Viktigt är ju förstås att ta hand om sin kropp på alla sätt och hitta balans på naturliga vis. Det som hjälpt mig är att jag helt böt till Dermalogica-hudvård. Tro mig, jag har provat det mesta i medicin- och krämväg... Dermalogica är naturligt och funkar bra för mig. Det har tagit några år men nu är huden i helt ok balans. Lycka till och hoppas du hittar din väg mot en bra hy igen!

2015-05-27 @ 21:09:47
Postat av: Anonym

Hej!

Först och främst vill jag säga att du inte är ensam om problemet och jag vet hur jävla jobbigt det är. Men hjälp finns att få!
Jag har lidit av akne sedan tonåren och är 30 år nu. Har använt alla receptbelagda krämer som finns på marknaden, antibiotika och roaccutan. Roaccutan hjälper men direkt du slutar ta medicinen så kommer allt tillbaka.
Jag lider nu som 30-åring av hormonell akne (voi huhhu..)
Har läst mycket om spironolactone de senaste åren och bokade en tid till en allmänläkare. Alltså ingen hudläkare utan vanlig hvcläkare. Fick utskrivet spironolactone. Äter 50mg och har inga biverkningar. Men kom ihåg att dricka vatten, drick drick drick mycket. Även om du inte är törstig. Spironolactone är ju en vätskedrivande medicin så jag kan inte sluta poängtera hur viktigt det är att du dricker mycket!

Gå till läkaren och be om ett recept. Du får även remiss till laben där dina natrium- och kaliumvärden tas. Spironolactone är som sagt en blodtrycksmedicin och det är viktigt att ta dessa blodprover.

Jag vill själv inte äta p-piller för klarar inte av biverkningarna (piller, minipiller, nuvaring, plåster, har provat allt)

Vad jag gör, förutom äter spiro, är att jag undviker mjölkprodukter, socker och gluten. Det kan vara hårt men du borde iaf undvika mjölkprodukter pga av androgenerna som finns i mjölk.

Med dessa tips borde du få tillbaka din fina hy :)

Mvh. Sjukskötare

2015-08-03 @ 19:16:58
Postat av: faith

Jag visste aldrig Gud älskar mig i denna omfattning. Brothers och Sisters detta är min historia. Jag har varit gift i över sex år och jag kunde inte ha ett barn, säger läkaren jag har problem med min livmoder, så jag genomgå flera behandlingar, men ingen fungerade för mig. Jag var på väg att gå för antagande. Men några år sedan menade jag med någon som introducerade mig till ett växtbaserat läkare, sade hon naturläkemedel läkare hjälpte sin vän med örtmedicin och hennes vän kunde tänka och ha ett barn, så hon rådde mig att prova växtbaserade sätt. Detta är en sak som jag har aldrig tänkt på i mitt liv eftersom jag aldrig har använt någon örtmedicin eftersom jag fött. Men jag bestämde mig för att knappa in och prova naturläkemedel läkare åtgärda. Så jag kontaktade honom, är hans namn Doctor SAM och han förberett örter för mig, och jag började ta det. Jag tog det för lång tid, och han rådde mig i tid för att ha sex med min man så jag fortsätter och gjorde enligt hans ledning. Se att klippa historia kort jag tog i, och jag havande och föda ett barn. Idag kan jag frimodigt säga att jag är en lycklig mor. Vänligen om du är ute och du funderar på att anta ett barn bara för att läkaren sagt till dig att du inte kan ha ditt eget barn, vill jag säga nej, inte anta några barn bara att kontakta läkare sam, och låta honom ge du hans örtmedicin som kommer att öppna upp livmodern. Och jag försäkrar er på nolltid kommer du att ha ditt eget barn. Hans kontaktuppgifter e-post (theangledsolution@gmail.com) och hans telefonnummer i eller vad appen honom (2348077620669).

2016-10-09 @ 19:26:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
2014
Jan
Feb | Mar
Apr |
.
2013
Jan
Feb | Mar
Apr | Maj | Jun
Jul | Aug | Sep
Okt | | Nov
Dec
.
2012
Jan
Feb | Mar
Apr | Maj | Jun | Jul | Aug | Sep| Okt | Nov
Dec
.
2011
Jan
Feb | Mar
Apr | Maj | Jun
Jul | Aug | Sep
Okt | Nov
Dec
.
2010
Jan
Feb | Mar
Apr | Maj | Jun
Jul | Aug | Sep
Okt | Nov
Dec
.
2009
Mar
Apr | Maj | Jun
Jul | Aug | Sep
Okt | Nov
Dec
bloggar