Finnish Transportation

Vet ni en av de momenten jag hatar mest när jag reser? Att komma mellan Helsingfors, eller Vanda flygplats, och Jakobstad. Alltså att de ligger långt från varandra (cirka 500km kan jag informera er ikke Jeppisbor) är väll bara att acceptera. Det är väl inte mitt fel att mamma och pappa tyckte Jakobstad skulle vara da place to be. Men vad jag blir irriterad över är hur förbannat mycket det ska kosta!! Tåget går få och skit konstiga tider, och den har faktiskt varit fullbokat de senaste gångerna när jag ville ta det hemmåt, så fått vänta i 2 extra timmar på flygplatsen. Och, är så JÄVLA DYRT. Behöver alltid betala minst 42€ per väg, what the fuck e de för pris?
 
Onnibussen har jag tagit rätt många gånger också, men som sagt blev jag plötsligt super bekväm av mej och tycker det är förbannat jobbigt att åka buss i 9 timmar. Det brukar jag väl betala mellan 25-30€ för, men då kommer man bara fram till Helsingfors så därifrån ska man ännu betala sig fram till Vanda flygplats och det billigaste är väl tåget som kostar typ 6€. Bussar och flygbussar går väl också och det är väl runt det samma priset. Så då blir ju plötsligt skillnaden mellan att göra en tågresan och bussresan Jakobstad-Vanda FlygPlats inte många euron skillnad, men typ en million timmars skillnad.
 
Och att flyga är ju inte alls på fråga. Mellan närmaste flygfält som är Kokkola/Jakobstad (Krombi heter de ju ffs!) kostar det 187€ senaste jag kollade. SERIOUSLY!?!! Nu är jag ju förbannat bortskämd och vet att för 187€ kommer jag hela vägen till Australien på om jag så vill (I know I'm lucky. But only a few more months!) så jag har väll liksom tappat idén om hur dyrt det faktiskt är att resa på riktigt. Men anyhow, jag tänker aldrig betala nästan 200€ för en 500 kilometers resa inland som tar säkert bara 40 minuter. NEJ. Däremot gillar jag att man kan komma till Stockholm från Kokkola med NextJet för cirka 80€ (så länge man är 25 eller yngre, omggggg snart tar de ljuva åren slut för mej....), känns som valuta för pengarna. Samma pris typ med SAS till Stockholm, men det är från Vasa som är 100 km man ska på något sätt först ta sig till.

Sådär såg jag ut på Bennäs tågstation en gång i tiden när jag var ung , fräsch och uppenbarligen pigg och okej med att vara en mänsklig åsna och dra hem 50+kg i 5 väskor från Danmark på tåg och flyg hem till Jakobstad. Damn girl.

Så vad jag försöker säga är väl att det suger att ha familj i Jakobstad? Eller att Finlands transportmedel är överprisat. Eller, är jag den enda som tycker det är dyrt? (Jag tycker också det är överprisat i Danmark, men känns endå lite billigare, och i Sverige har jag alltid hittat förmånliga tågbiljetter när jag rest där så de kan jag inte klaga på). Så för mej är det iaf ingen spontan grej att bara åka hem en vända, och det är beror ju bara pga av dedär priserna mellan Helsingfors och Jakobstad. Jag ska ju räkna med att spendera cirka 100€ på en tur-retur resa på bara de 500 km i landet (pluss flygbiljett till och från Finland såklart, men det känns liksom värt whatever) så när man väl gör det känns det ju inte som bara en helg resa eller ett par dagars hej hej. 

Bite


Wednesday 26/04/17

Hola amigos! Alltså vad händer med vädret här? Globalwarming är det ju iaf inte med full on snow storm i slutet på April här i Österbotten. Är det inte lag på att man ska ha vinterdäcken av bilarna vid dethär laget? Hur gör man då om typ mjölken är slut och man bara måste köra till stan? Lägger man på vinterdäcken på bilen igen, och får en saftig böter på köpet för att man kör med dubbdäck, eller kör man med sommardäck och kommer förr eller senare åka ner i diket? Känns som ett svårt dilemma, en pest eller kolera fråga. Som tur dricker jag inte mjölk så jag lär ju klara mej utan att fundera mer på de.

 
Aaah och så e jag klar med att hänga hemma nu känner jag. Eller, det är jag väl aldrig. Jag har ju blivit så bekväm av mej. Jag fattar inte varför och det irriterar mej så fruktansvärt. Vad hände med tjejen som är totally fine med att sova på flygplans golv och åka själv till främmane länder och bo hos främlingar? Nu tycker jag semester resor med hotell låter trevligt. Och att sova hos främlingar låter sjukt jobbigt. Och att sova på flygplatser låter som en mardröm!! Och att resa själv låter absolut inte som något kul? Wtf hände här nu? Hur kom dehär känslorna hit? Hur kommer jag ur denhär comforten? Jooooo med att göra dedär grejerna jag inte vill göra. I guess? Jag kan väl tvinga mej till att vara bekväm med det jag är obekväm med och börja gilla det igen. Right? Kanske? Äh, jag gillar väl det lika mycket än, måste väl bara komma IGÅNG med det. Snart. 
 
Sipping sunshine och planerar masterplans.

Photos by Lee LHGFX

 

Last 2 weeks

Jaa alltså jag har nog aldrig varit så stilla liggandes, trött och demotivated EVER som dehär dagarna i Finland. Och jag hatar mej själv från att vara sån!! But I got my reasons men nu är allt på bättrings vägen så I am so excited att bli en människa igen och it is time to plan some future och life! 
 
 
Min lilla hörna, allt jag behövt har varit en säng, en konstig bok, lite episoder av Housewifes och min mobil. A sände över some love och get well soon Teddy, brev och ros, which was pretty sweet of him. I guess. Och sa också till mamma GE MEJ EN KRYA PÅ MEJ VÄXT och hon kom hem med en kaktus blomma (wooow hur cool, jag visste inte såna existerade), also pretty sweet.
 
 What else då? Hmm not much. Gått utanför dörren typ 2 gånger, käkat massa påskägg och gott, byggt en mini drömfångare, varit dödsavis inombords över att hela jävla världen som är på Coachella och inte jag, dollat upp ansiktet, varit döds excited för Tiestos realise för en ny låt och ja tjaa really not much else.
 
 
Fast hehe, alla de bilderna av mej är från de senaste 2 dagarna, verkligen varit döds zombie innan, men så nuu e denya tag och let's figure out what's next!

Do you go to the dentist?

En grej som vi får rätt bra skött när vi är yngre och går i skolan är ju tandvården. Då hör det ju liksom bara till att man gör till tandläkaren typ vad, är det en gång om året? Sen när man slutar skolan slutar man tydligen gå. Eller så var det iaf för mej? Eller?? Går NI ofta till tandläkaren??
 
 
Jag hade alla möjliga tandställningar när jag var yngre. Nattdrag, tågbana, gummiband, eeh ja jag hade ju allt. Jag är ännu också en tandställning insatt, men den är liksom bakom tänderna så man ser den aldrig. Men fina tänder fick jag ju också för allt tandläkar springande i skolan. Inte för att de var fula från början, det var väl något med käkarna kanske som gjorde att jag behövde allt fixande.
 
Well haha, jaa jag hade en massa skrot i munnen.

Well anyhow, när skolan var slut, jag stack iväg på resa, och liksom tandläkar besök blev aldrig av? Jag tror inte jag ens insåg att man faktiskt behöver gå till tandläkaren nu som då. Men för typ 3 år sen så hade jag sjukt ont i en visdomstand när jag reste så jag behövde hoppade över till en tandläkare i Australien, som kunde konstatera att det inte var något att oroa sig om angående tanden, men han passade på att putsade upp mina tänder (som jag heller inte visste man skulle, eller ens kunde?). Och omg vilken stor skillnad det blev på mina då halvgulnande tänder!!! Trodde gulnande tänder inte var något att göra nåt åt om man inte hade lust att bleka dem, men en tandputsning gör jätte mycket för tänderna! Och är super hälsosamt och är rekomenderat att göra minst en gång i året. Fast Australien är rätt svindyrt med tandvård, precis som här i Norden (Googlade och såg att en proffsig klinik som http://www.aquadental.se/ kostar en basundersökning 890 kronor, i Australien tror jag jag betalade runt 120AUSD och här hemma har jag ingen aning om?). Men tänderna är skit viktiga att sköta! Så efter den gången i Australien bestämde jag att ok, nu ska jag se till att göra tandläkar besök MINST en gång om året. Och jag ska göra dem UTOMLANDS.
 
Haha well en liten throwback nu på samma gång jag gräver i arkivet. Men som ni ser så 2010 till vänster så hade jag aldrig hört om ordet tandputs, 2017 är det nån månad sen jag gjorde en tandputsning och tada så stor skillnad! Tja nä jag säger väl inte jag har världens vitaste tänder, men endå rätt okej.  
 
Så so far har jag hittills prövat tandläkare, förutom i Australien, i Nicaragua förra året och dehär året prövade jag på i Filipinerna. Båda gångerna har jag bett om tandputsning (de har alltid nämnt jag har så naturligt vita tänder att jag inte behöver någon blekning ännu, så vi håller oss till en ordentlig putsning bara) och de har på samma gång kollat igenom tänderna efter hål osv. Suuuuuper proffsiga! I Nicaragua använde tandläkaren något instrument med en kamera så han kunde precis visa på en tv var i munnen han snackade om problem osv. I Filipinerna fick jag välja en FILM jag skulle kolla på under tandläkar besöket. Haha omg seriöst, LYX?!
 
 
Och inte bara att det är suuuuper bra servis, det är super proffsigt och bra till ett gryyyymt pris. I Nicaragua betalade jag 50$ (vilket jag hörde var DYRT. I'm totally fine with that!) och i Filipinerna åkte jag randomlig nog till Manilas absolut bästa klinik (killen jag bodde hos är jag rätt säker på var åtminstone halv-miljonär, så han gjorde bara det absoluta bästa..) och där gjorde jag tandputsning, check up och flourbehandling (som kostar extra såklart men som de rekomenderade jag gör once a year så det inte blir hål) och det var ett total pris på typ 75€? Och det var den DYRASTE kändis tandläkar kliniken i hela Filipinerna. Vad får man för det priset här?

Och de som är oroliga att vård osv är sämre utomlands, bara för att det är utomlands (Nicaragua är typ det fattigaste landet jag varit till), så kan jag väl säga att senaste jag gick till tandläkaren i Finland var förra året för att min tandställning hade fallit av och min då tandläkares reaktion var "vaaa nä int veit ja hur man gör dehär na, ja gjord e seinast för 15 år san int veit ja va ja ska gö. Men äh vi prövar på ti liim tiid e ba.". Liksom hur känner man sig i en sån situation? 
 

Easter 17

 

Festival Talk

 Två helger sen så var jag på en festival i Chile o där och då de va första gången på skit länge jag kände lusten och inspiration att skriva ett blogginlägg! Så random. Jag saknar faktiskt ha detdär skrivsuget, jag brukar tänka i texter och i skrift, så himla inspirerande kunde jag vara! Men som ni märkt på bloggen, it's not really there anymore. Men just där i Chile, då var den där!
 
 
Och vad jag ville skriva av mej om är festivaler. Och det enda och viktigaste tipset jag egentligen vill få fram med ett festival inlägg är: Never ever gå på de stora festivalerna som Ultra och Tomorrowland!!!!
 
Alltså det är livsförändrande. Okej Guu så extremt det låter haha, men Ultra 2016 var för mej rätt life changing. Somehow. Don't ask my why? Jag träffade ju A! Haha, is that why? Nja. Jag hade väl varit på hur många festivaler och konserter som helst innan det i Finland, Svea och Australien men nä alltså det är något helt annat. Och that's my point, om man sätter rippan så högt som på hur jävla bra världens top festivaler är så kommer ALLT suga. Nä inget suger ju, festival, människor, atmosfär och speciellt MUSIK finns alltid på liten som stor festival. Meeeen. Nä. För mej är det iaf sjukt svårt. Mest för att jag jämför. Och det är ju bara mitt eget problem! För såklart jag förstår Ultra Miami inte är SummerBurst Stockholm. Det vet jag ju innan jag går dit. Men nä. Allt känns bara så not what I wish, want och vet att det KUNDE vara.
 
Såååå gott folk, var glada för ni inte fått biljetter till Tomorrowland eller haft råd att gå på whatever big festival ni önskar, för efter den dagen ni stått där så kommer alla andra festivaler vara så mindre uppskattat av er och kännas helt enkelt maaah. Och den känslan SUGER, I promise. Nu i dagarna har jag sett reklam på tv om Weekend festivalen i Hesa i sommar, och det ser ju huuuur kul ut som helst. Men 110% garanti att jag ALDRIG skulle gå på den. Förra året vill jag så gärna. Festival kuuuul! Festival är alltid kul! Skit samma om det är i USA eller i Finland. But ooooohboy, trust me, it's a big big different. Men om man inte vet bättre så är det säkert skitkul! Så go and enjoy.
 
 
Så save those big ones for last. Och I mean, i Chile på festivalen Lollapalooza så såg jag tex METALLICA (I mean, Metallica!!! How wow?!), The Weekend, The Strokes, Don Diablo och NERVO, och joo de spelade bra, men själva tillställningen, atmosfären, kändes som så... I don't know. Det var ju absolut inte dåligt! Flera stora scener, 140k människor på 2 dagar är en stor festival, meeen det var ju inte Ultra.. Och btw Ultra dethär året kändes inte ens nära så bra som förra året. Så där håller jag på att överväga en ny festival rule too, - inte gå på samma festival mer än en gång. Liksom Ultra 2017 felt like home, det var inte WOOOOW VAD FINNS DÄR VAD ÄR DETDÄR OMGOMG VAFÖ SER FOLK UT SÅHÄR WOOOOU is this reaaaaaal lifeeeeeee WOOOW som det kändes 2016. Nu var det liksom mera bara, aah jag ska på toa I'm fine alone ses snart.
 
Fast vad jag tror är viktigaste för en bra festival är the people. Det är ju det jag absolut ÄLSKAR med Ultra och Tomorrowland, den där starka PLUR lifestyle som betyder PeaceLoveUnityRespect som EDM musik kulturen har sååå mycket av det och I totally love it. Kanske också för att drogpåverkade Amerikanska festival människor är way more peace and love än vad drunk as a skunk Skadinavier är.

 På tal om festival rules, Lollapalooza i Chile var en familje festival, det hade jag aldrig prövat på förr. Det var väl en kul idé. Men det lovade jag mej själv aldrig göra igen, seriöst atmosfären är lite annorlunda när 3 åringar sitter på pappors axlar när Metallica spelar, men det jag hade mest problem med var alla småglin (15-18 åringar?) som SPRANG runt. Alltså tänk er högstadiet feelis, eller typ klassresa med sockerhöga skrikande ungar. Uh guud. Så tänk er det gånger tuuuusen, pluss dem på droger och booz, aah jaa not så nice. Alltså Martin Garrix spelade där i en inne-arena och det var OMÖJLIGT att ens komma 200 meter nära arenan för alla crazy teens, alltså tänk er bara hur det var INNE i arenan då...
 
 
Damn vilket långt inlägg det blev om typ ingenting. Haha. Okej rundar upp här nu med att säga där är något jag ännu (okay there's a few events, typ Cochella, Burning Man, Holy Ship, Mysteryland, SensationWhite (oomgg vad många???), men speciellt denhär är jag rätt säker på can not fail mina förväntningar) i nivå med vad jag upplevt förra året som jag kommer åka på om några månader. AND I'M SO EXCITEEEEEEED. Check this out. Jag hade goosebumps 60% av videon. 
 

Finnish Easter

 
Ja tja, en vecka sedan hade jag väl inga planer på att komma hem på några månader. I juli typ kanske. Fast ja, things happen och plötsligt gjorde jag en 29 timmars resa hem från Chile. Shit alltså, minns inte senaste jag reste så långt på en gång. Chile är verkligen på andra sidan jorden, lika långt bort som Australien, och jag ogillar verkligen att behöva resa så långt från punkt A till B. Gillar liksom sätta in C D E F G på vägen också.. Men oh well, aldrig fel att komma hem en liten sväng!

List it

Well fjortis och teenager listor känns som okej utfyllnad och blogg motivation at the moment, is that alright?
 
1. Tre guilty pleasures? Well jag käkar lite för många Questbars och sushi rolls rätt ofta.
2. När grät du senast och varför? Ehm yesterday saying c u to A.
3. När kan du vara dig själv till 100 %? Först ville jag svara när jag är med min kille, familjen och har väl typ 3 polare jag kan vara (nä, handlar väl inte om kan, mera vill) rätt så 100 mej själv med. Fast, egentligen är jag ju alltid mej själv, men kanske inte bara helt fullt ut och alla mina sidor. Nobody can handle that shit anyway, trust me.
4. Tre saker du avskyr? Folk. Haha nä okej fast jo. Nä jag avskyr folk som gör ljud, som snarkar, tuggar (speciellt smaskar men tuggar räcker bra för mej att flippa), som är förkylda (OMG, jag hatar folk som snörvlar!!! I know you can't help it, men I can't help it I hate it!!) och så kom faktiskt FLYGPLAN in i mina tankar på grejer jag hatar. Jag är så fel person att säga jag ogillar flygplan men ärligt talat är jag sjukt trött på att sitta 6 timmar uppe i luften (nån månad sen så älskade jag egentiden där uppe?!).
5. Hur var du i skolan? No idea, minns inte. Medeltals elev med betygen. Och tyckte det var waaaay roligare att snacka och provocera än att plugga.
6. Vad blir du stressad av? Folk, whatever eller whoever, som är sena och inte i tid. Eller folk som GÅR långsamt!!
7. Hur tror du att andra uppfattar dig? Hmmm no idea. Nytt folk möter jag lately rätt ofta i fest sammanhang och de tror jag tycker jag är skittråkig för jag inte dricker, eller orkar lyssna på dem som är i fyllan och villan så jag sätter upp någon slags ignorera-attityd och bara smile and wave, speciellt när alla snackar spanska. Så yes I am sure they think I'm a bitch. Men folk jag möter utanför fest sammanhang tror jag ser mej som någon rätt lugn, äventyrslysten och världsvan person.
8. Hur uppfattar du dig själv? Weird, careless, loner, lost. Omg var det verkligen de första orden som kom upp i mitt huvud? 
9. En situation som du tycker är jobbig/pinsam? När man ska behöva störa någon att flytta på sig om man typ behöver på wc på flyget. Varför tycker jag det är jobbigt?! För jag e finne, jag vill inte behöva bother någon.
10. Tre otippade saker om dig själv? Nothing känns otippat med mej va? Tänkte över denhär frågan men kom fram till there's nothing I can surprise you guys on.
11. När känner du dig som vackrast? Efter en photoshoot.
12. Något du funderar mycket över? Omg ALLT. Önskar man kunde skruva ner på tankar lite ibland..
 

March 2017

 

ULTRA EDM & PLUR

 
 There's a lot of things in life I truly love and enjoy, but the love I have for EDM festivals is something I can't even put words on.  Starting of this year's festival season with Ultra Miami last weekend was so much fun and I will once again live for a long time on the feelings and memories from this incredible event. I'm always as surprised about it, that's it's not the music, the djs, not even the moments and friends I remember after a weekend like this, - it's just the amazing combination of everything that makes all the FEELINGS I've felt so memorable. 

2014
Jan
Feb | Mar
Apr |
.
2013
Jan
Feb | Mar
Apr | Maj | Jun
Jul | Aug | Sep
Okt | | Nov
Dec
.
2012
Jan
Feb | Mar
Apr | Maj | Jun | Jul | Aug | Sep| Okt | Nov
Dec
.
2011
Jan
Feb | Mar
Apr | Maj | Jun
Jul | Aug | Sep
Okt | Nov
Dec
.
2010
Jan
Feb | Mar
Apr | Maj | Jun
Jul | Aug | Sep
Okt | Nov
Dec
.
2009
Mar
Apr | Maj | Jun
Jul | Aug | Sep
Okt | Nov
Dec
bloggar