Don't let lack of money stop your life & dreams

Okej nu vill jag snacka om ett ämne jag är rätt insatt i och som jag vill dra upp för att det är nytt år, nya möjligheter och chansen att ändra gamla vanor, tankar, eller leva ut drömmar eller annat kul som nya år och nya början betyder.... Jag vill snacka om pengar och sparanden. För like really, I know my shit about this. Och ofc I do, jag reser världen på budget, klart jag bryr mej i att spara och spendera pengar RÄTT. Men de flesta av er läsare här på bloggen har kanske insett vid dethär laget att jag värdesätter upplevelser oberoende av vad det kostar. En gratis grej kan betyda lika mycket för mej som något som kostar ett par hundra €. Men, i grund och botten, så behöver vi alla pengar för att överleva.

Fast let's start med att säga att jag ibland tror jag I got some issues med pengar. Jag är jävligt bra på att spara, ibland nästan lite för bra. Men det handlar väl egentligen inte om att jag har issues med att spendera, jag ser mej själv inte som girig, för det handlar mera om att göra smarta beslut. Tex, när jag köper en ny telefon spenderar jag minimum en vecka på att Googla runt efter den absolut bästa. I en sån situation bryr jag mej i första hand verkligen inte om priset och pengarna, nope really. För nått år sen så spenderade jag nästan 1000$ på en iPhone för jag verkligen trodde det var vad jag skulle ha. Jag köpte min nuvarande mobil, som är en Samsung, för jag ville ha just den, och att efter steg två (som är att dammsuga hela internet efter bästa priset vilket tar typ en dag) hittade jag den för 399€. Okej bra. Dethär är ju bra grejer, det handlar om okej stora pengar och jag tror många är som mej och verkligen tar reda på some fact innan man slår till. För I know om jag spontant skulle köpt just den mobilen i den första butik eller online store jag såg den i så skulle jag betalat minimum 100€ mer. And know I can do, anyone can do, a lot of fun for 100€.
 
 
Men jag spenderade såklart TID på att hitta
det "rätta" priset. Och in the end, tid är pengar.
Samma med flygbiljetter och andra större online
köp. Jag sitter gärna en hel dag och söker igenom
hela nätet (discount sidor? Kuponger? Rabatt
koder? Mellanhänder?) för att vara säker på att jag
får det jag vill ha absolut billigaste möjliga. Men är
en hel dag av min tid värt en 20€ rabatt? I guess
it is, I don't have anything better to do och jag
tycker det är kul?! Men det är väl upp till var
och än vad deras tid är värt.
 
Men ibland tar jag dethär till en annan nivå. När jag liksom bryr mej i att jag kan köpa något smått, let's say a magnet, när jag hittar vad jag vill ha men är övertygad om att jag kan hitta den x$ billigare om jag bara tittar runt i andra butiker i 20 minuter till. Dethär är ju fullständigt idiotiskt för en del människor. Kanske för de flesta? And I understand varför någon tycker det är idiotiskt, men I just love it! Och I guess det i slutändan, som sagt, handlar om hur mycket någons tid är värd. Jag personligen enjoyar ju att gå runt och känna att jag har ett mission to complete. En del tänker väl fuck that, it's a fucking magnet det betyder ingenting med 2$ extra till street säljaren, let's bara köp den här och nu och spendera tiden på något annat. Men jag hatar känslan att "get fucked over", som när någon tar ett par dollar mer betalt än vad killen fem meter längre fram tar betalt (ja seriöst det stör mej så himla mycket även om det handlar om små pengar för mej, ett par dollar hit eller dit, men för typ Thailändaren som säljer det är just dedär ett par dollar mycket pengar. Men jag HATAR känslan att bli "utnyttjad" eller "lurad".) Jag blir alltid så oh-fuck-you. I'll pay what the shit is worth, not what you ask for. Det är bara en princip sak, spelar ingen roll om det är stora eller små grejer. Så haha, jaa gissa hur jag hatar att pruta utomlands och diskutera fram ett pris, för jag är ju bra och sträng med det men jag haaaatar vara de.
  
Så alltså summa sumarum, jag älskar att spara när jag kan, och har tid. Jag älskar känslan. För I know jag kan göra en massa kul grejer med det jag sparar in. En dollar här och en dollar där sparar faktiskt in rätt mycket i längden, eller omvänt också om man slänger en dollar här och där. Och det är alltid kul att känna man har lite extra pengar till något. Och på tal om att spara, visst känns det bra att ha ett skyddsnät, att ha lite pengar på kontot, ett pat hundra, ett par tusen, just in case something happened? Eller? Eller spara till framtiden? Eller något? Det är väl så de flesta känner? Det känns bra att veta det finns lite extra pengar på kontot, att det är okej. För "extra" pengarna får dej att känna dej okej? Okej? Eller..?

Hmmm okej joo meeeen.. Jag har slowly fått in nya penga funderingar in my head. Varför spara? Like really? Vad sparar du till? Ett hus? Ett liv? So what? Wanna pay it in cash eller pengar du har sittande på banken? Why? För att lån suger? Jo tja ja, men som en arbets kompis också sagt "pengar betyder ingenting fören du gör något kul för dem". True story. En miljon på banken betyder ingenting. Resa världen för en miljon BETYDER något. Pengarna som sitter där betyder ju ingenting, de är ju faktiskt ordagrant ingenting, bara ett par nummer på rad på en dataskärm. Dethär känns som något jag borde absolut inse och förstå som tror på live fast and die whenever. Jag care for the moment. The moment is all there is. Jag bryr mej verkligen inte om hur mitt liv är, eller ekonomiskt är, om 10 år. Okej klart jag bryr mej, lite. Men jag vet det finns ingen garanti jag existerar om 10 år. Så vem bryr sig om pengarna på banken som du sparade, på upplevelserna du sa nej till för att de var för dyra, för resorna du inte gjorde, för utekvällarna, för whatever kändes "för" dyrt, bara så du kunde spara till "the future", what does that matter när du plötsligt flyttar till himlen oförberett om ett år, en månad, eller imorgon? 
 
 
Jag har sagt nej till upplevelser pga av pengar som jag idag ångrar. Eller okay to be honest, haha I haven't really. Den enda grejen jag faktiskt kan komma att tänka på jag ville göra, hade chancen att göra, men valde att inte göra just pga att det kostade typ 500 dollar, är att simma med vit hajar. Ni vet när man blir sänkt ner i en bur i havet med hajar runt sig. Come oooooon, fuck the money, just do it! Okej at that point (resa runt Oz back in 2011/12 med typ de sista besparingarna) är jag inte säker på jag faktiskt ens skulle haft enough extra money på banken överhuvudtaget att faktiskt göra det, men you know what, om jag skulle nu kunnat snacka med mej själv back to that time skulle jag sagt fuck the money, låna av mamma o pappa, do it, it's now or never, money comes and goes, but just do this because you want it and are here and have the chance right now! Doooo it! Fast nepp det gjorde jag inte och här sitter jag ännu idag och undrar om jag någonsin igen faktiskt kommer vara på en av de få platser i världen man kan få uppleva just detdär.
 
Dock är det rätt en del upplevelser och resor, speciellt i mina yngre dagar, som jag verkligen har haft lust med men avstått pga av att vänner inte haft pengar till det. Det är något jag borde bli bättre på, att just do it anyway även fast det betyder jag gör det ensam. Even if I'm pretty good at it already. 
 
Omvänt då, är det något upplevelse mässigt jag verkligen ångrar jag lagt en stor summa pengar på och blivit besviken? Nja, inte vad jag kan tänka på? Faktiskt. Materiella grejer är ju en annan grej. Dendär iPhone jag köpte ångrade jag, men jag fick tax back money back från den, och jag sålde den sen till en tjej som va så mycket gladare för den än vad jag var, så in total gick jag inte så mycket i förlust. Materiella grejer kommer och går, och du kan alltid sälja dem. Men upplevelser? Ta chansen när den är där! Om du vill göra något, speciellt något du vet du kanske inte har chansen till någonsin igen, gör det! Om du inte råkar ha pengarna just nu, bara låna ihop det, fråga mamma o pappa, kompis, eller använd ett snabblån (typ I didn't know this men det finns tex www.meddelandelan.se som ger mikrolån på 15 dagar som du inte behöver betala tillbaka ränta på. Och andra snabb smålån med låg ränt och kort betal tid, och just precis den typen av lån e ju perfekta för dethär! För spontana små sista minuten här-och-nu-upplevelser man verkligen vill göra som man snabbt kan betala tillbaka om lönen rullar in om några dagar eller veckor), pengar kommer och går och bara för att du inte just precis nu har pengarna så borde det inte stoppa dej to live the moment!
 
Fast okokokok, hold on. Jag måste säga jag aldrig varit ett fan av lån. Jag har aldrig själv tagit ett lån och alltid sett lån som något dåligt, en börda du tar och ska bära runt med i år eller whatever. Dumt, om du inte har pengar att göra det, simply don't do it then. Men som sagt, jag håller slowly på att ändra min uppfattning av pengar och lån. Speciellt små lån, lån du betalar tillbaka på ett par veckor eller nån månad. Dock tror jag verkligen det är viktigt att inse när det är "rätt och fel" att ta ett snabblån, eller lån över huvudtaget. Materiella grejer tycker jag man verkligen ska ta sig en omtänksam tanke innan man lånar pengar för (om det är till en bil, hus, eller något annat som är en "investering" tycker jag ju det är fullständigt okay! Men det handlar ju om större grejer du behöver lite tid, ett par år, att betala tillbaka på, inte ett litet snabblån till något materialet du vill ha).
 
 
 
Men what about att låna till en resa eller upplevelse? För nån månad sen skulle jag säga det är fullständigt hjärndött. Why the fck ska du ut och resa när du inte har pengar att resa? Fast, egentligen.. Du kommer mest troligen jobba hela ditt jävla liv. De där pengarna från ett lån till en jorden runt resa kommer komma tillbaka. Speciellt om du vill göra det med din polare som åker iväg precis nu? You wanna do it? Do it! Dina vänner ska åka på festival och du har verkligen lust att hänga med men råkar inte ha pengarna till biljetten precis just nu? You wanna do it? Do it! Make it work. Upplevelser kommer ones in a life time, såklart det kommer flera och andra, men just that one will not come again. You only live ones, du är only young ones, don't save on living, don't think you'll do it later. Later maybe never will be there. Såna gånger tycker jag verkligen man ska kunna "våga" spendera pengar, endera besparingen du har liggandes på banken, eller igenom ett litet lån.
 
After all, upplevelser är en investment in yourself.
 
 
And I slowly start to believe att folk som tar lån inte är dumma och otänksamma, det lever helt enkelt i nuet. De vet vad de vill for the moment, och de låter inte pengar vara en excuse för att stoppa dem. I love that! 

Men I still think att ta ett lån, eller spendera pengar man inte egentligen har tillräckligt av, på materiella ting bara för att man vill, utan vettig anledning, är totalt hjärndött. Just think about it.. Prioriteringar.. 
 
 
Och för att avsluta dethär snacket money... Förra sommaren gjorde jag ju en extremt intensiv 3 veckors Europa party trip, först The Yacht Week, sen en roadtrip igenom halva Europa och toppa det med Tomorrowland festivalen och jag tror jag aldrig i hela mitt liv har spenderat så mycket pengar på så kort tid. But you know what, det var och kommer säkert förbli något av de mest crazy och bästa weeks in my entire life och värt varenda slant. (Och btw, jag har redan spenderat 1000 dollar på festival biljetter till år 2017. Hur ont det än gör på bankkontot att sätta så mycket pengar på något över huvudtaget vet jag ju det är värt varenda peng för upplevelserna och känslorna). Men jag kan väl säga det samma om El Camino pilgrims vandringen förra förra året, fast omvänt. Vad jag fick utav den 2,5 månadens vandringen och med de otroligt små kostnaderna jag gjorde det för, det är något inte pengar ens kan köpa. 
 
I mean look at that, same smile fast jag betalat xxxx€ för att vara på en yacht som när jag gjort av med 0€ för att sova i en lada. Okay not really sure what I'm trying to say with this, but I guess det är att it's all about the experience, and sometimes it's really worth paying for it men en del upplevelser kan inte bara pengar köpa. 

Kommentarer
Postat av: Helena

Intressant och tänkvärt inlägg. Men, kan inte låta bli att tänka - så här har bara någon som har pengar råd att resonera. Sitter du med soc, som nätt och jämnt räcker till mat, inte till tex tandläkare, och du får äta linser hela sista veckan så låter allt ovanstående nonsens. Och du pratar om iPhones för tiotusen och festivalbiljetter för tiotusen som om det var någon femtiolapp vi pratade om, en prioritering, typ ska jag skippa att köpa bröd denna vecka så jag har råd med festivaler. Vad jag försöker säga är att för de flesta av oss existerar inga tiotusen överhuvudtaget och det handlar inte om prioriteringar utan om reell verklighet.
Sen undrar jag också - du är alltid ute och reser - nu pratar du om att spara pengar, men jag och säkert fler med mig undrar: när tjänar du nånsin pengar? Vad jobbar du med som ger tid och ekonomi till ett ständigt resande? Hur mycket i månaden? Tips? För jag skulle behöva tips då jag just nu inte har till mjölk eller bröd. Mycket tacksam om du ville dela med dig av din hemlighet.

Svar: Tack för din kommentar och en annan syn på det hela, intressant! Och jag förstår såklart det är en verklighet för en hel del, men hoppas att personer i såna situationer kanske borde se om sina livs situationer (nytt jobb, bättre betalt? Annat boende?) och hoppeligen få en ändring på det till det bättre och inte behöva kämpa för att försäka få det att gå ihop varje månad. Det är ju inget jag uppenbart behövt känna så det var intressant med en sån kommentar och tanke. Personligen så har jag ju de senaste 6 åren jobbat varje sommar eller säsong, och för de pengarna rest för resten av året.
pessi - SvenskFinalnds Blondaste Blogg

2017-01-18 @ 10:27:13
Postat av: Ylva

Och hur glad se du ut när du sitter på kontoret efter åtta timmars lönearbete i mitten av januari? Kommer vi få se en sån bild någonsin?

Svar: Jag har själv valt att inte sitta på ett kontor i 8 timmar i mitten av Januari, så tyvärr finns det inte och blir det ingen sån bild :) Men om jag hade valt det, eller var tvunen att behöva göra det, är jag säker på jag kunde göra det bästa av situationen och ge samma leende :) Är säker på den som gör lönearbete får betalt för det, and that's a good reason to smile.
pessi - SvenskFinalnds Blondaste Blogg

2017-01-18 @ 10:29:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
2014
Jan
Feb | Mar
Apr |
.
2013
Jan
Feb | Mar
Apr | Maj | Jun
Jul | Aug | Sep
Okt | | Nov
Dec
.
2012
Jan
Feb | Mar
Apr | Maj | Jun | Jul | Aug | Sep| Okt | Nov
Dec
.
2011
Jan
Feb | Mar
Apr | Maj | Jun
Jul | Aug | Sep
Okt | Nov
Dec
.
2010
Jan
Feb | Mar
Apr | Maj | Jun
Jul | Aug | Sep
Okt | Nov
Dec
.
2009
Mar
Apr | Maj | Jun
Jul | Aug | Sep
Okt | Nov
Dec
bloggar