Budget Travel

 Känns som jag vill dra upp dethär ämnet rätt så ofta, men det är bara något som rätt många förundrar sig över (jag själv också!) så känner behovet igen över att förklara hur jag reser. Pluss jag är faktiskt rätt stolt över hur jag klarat av att resa runt världen i flera år och fått pengarna att räcka tillMen som nog de flesta av er läsare förstått så reser jag ju på så liten budget som möjligt. Ingen har väl råd att resa konstant heller..? Flyg och boende är ju de dyraste, såklart, det vet vi väl alla. De flesta flyg får jag ju billigt (ännu i 2 månader, sen är det slut!) tack vare en pilot vän som gett mej möjligheten att flyga standby, boende försöker jag klara mej på endast couchsurfing, så med andra ord kommer jag rätt så ganska bra billigt runt. (Men som jag nämnt med couchsurfing så gör jag ju det inte för att det är gratis. Det ger mej bara en helt otrolig upplevelse pengar inte kan ge.)
 
 Fast en gång var jag faktiskt miljonär. Fast det var Indonesien och med deras pengar... Men jag var miljonär!!!
 
Men jag tror jag glömt lite, eller tar förgivet, över hur billigt jag reser. Jag reste ju med en kompis här för nån vecka sen och insåg hur förvånad hon var över hur jag reser. Hon hängde med på couchsurfing och konstaterade att njä det är nog inte något för alla, men hon var glad att pröva på det. Sant. Och I get it, för när de flesta reser så är det ju bara för en kort tid, de vill gärna spendera pengar, de vill gärna göra precis varje grej där finns att göra, aktiviteter varendaste dag, och äta ute varje måltid och jaa just throw around with the money. Det blev jag påmind av att resa med henne, jag såg hennes lust och need att göra, vad jag kallar, "turistiga" saker som jag inte ens lägger en tanke på att göra. Och I totally understand, den personen var jag ju för 6 år sen när jag gjorde min första "stora resa" i Nya Zeeland. Jag käkade ute 3 gånger om dagen (omg?!!! Dyrt ju!!), jag anmälde mej till allt som bara fanns att göras. Horse back riding här, skydiving där, pubcrawl här och där, bungyjump, free fall jump, tours, allt. Helst skulle det ju hända något varje dag. Vad skulle man annars göra? Ingenting?! Not an option. Och Nya Zeeland är ju typ ett av världens dyraste länder, I have no idea hur jag tänkte när jag tyckte allt som kostade massa pengar var en bra ide. Och det är ju det, jag tänkte ju inte heller, jag behövde inte. Spara pengar eller budget fanns verkligen inte i mitt huvud tror jag. Jag har ingen aning om vad jag spenderade. Och det var ju för att det "bara" var en resa. En resa som skulle vara 3 veckor i NZ och cirka 3 månader i OZ. Jag hade ju jobbat dag och natt och sparat ihop pengar till just den resan de senaste 5 månaderna innan jag reste iväg. Och sen efter resandet skulle jag väl bara hem tillbaka och arbeta ihop nya pengar, leva det där typiska livet, precis som alla andra. Whatever saker och ting kostar, pengarna kommer igen, dethär är ju once in a lifetime resan!!
 
Pics from back in 2011 på min Nya Zeeland resa, när jag hoppade från typ allt som var möjligt och spenderade pengar like there was no tomorrow.
 
Men som vi alla vet blev jag ju biten av the travelbug, min 4 månaders resa blev extended till 11 månader, och efter det åkte jag snabbt hem i 2-3 veckor för att resa bort igen, och jaa, jag återvände ju riktigt aldrig. Iaf inte som den samma person jag var när jag reste iväg till Nya Zeeland. Nu är ju mitt resande en livsstil, det är mitt liv. Jag reser ju inte till platser för att hoppa bungyjump, eller se varendaste turist attraktion eller aktivitet på stället. Jag reser ju för att uppleva. Och hellst så billigt som möjligt för att jaa, det bara känns som en mer utmaning och upplevelse för mej att göra det lokalt och billigt än att spendera 100 tals euron per dag som andra turister. Men som sagt, I get it med de som gör sin stora-livsresa, eller bara 1-2 veckors semester. Det är yolo. Allt ska göras allt ska prövas och jaa bara bring on allt. Kosta vad det kostar. Fuck the money. Kika in på Sambla (sponsrad länk) som gör jobbet för dej och enkelt jämföra de bästa räntorna på flera olika banker för att ta ett lån och så bara yolo. Too easy. Arbeta (som du anyway kommer göra för de rest of your life) in pengarna senare, när du kommer hem. Do what you want now. Låt inte dedär pengarna bli ett problem. Du kommer mest troligen bara vara once in your life 21 år gammal med yolo attityd i södra Australien och ha chansen att dyka med vit hajar. Do it. Fuck the money. Yoloooo.
 
 
Jaa btw, det var jag, fast inte med fuck the money attityd. För 5 år sen hade jag aldrig hört om hur easy det är att ta ett lån. Då levde jag med en mentalitet om att om man inte hade tillräckligt med pengar så gjorde man inte saker man inte har tillräckligt med pengar till. Jag och min ex kille snackar fortfarande om hur vi ångrar vi inte bara fixade till oss dedär 500-600 dollarna det kostade för att dyka ner i en bur och se vit hajar i ögonen och bara did it. Jag, vi, kommer knappast någonsin ha chansen att göra det igen. Chansen var där och då, och vi lät pengarna stoppa oss från det (så #stupid #regret). Men we live and we learn.
 
Men som sagt nu just, och de senaste åren, så reser jag ju på en minimal budget. I really mean mini. Vill ni höra hur lite för att verkligen förstå hur lite? Jag skrev ju innan att min tid i Africa på 6 dagar kostade mej cirka totalt 120€. Mina 2 dagar i Sri Lanka kostade mej totalt 9€ (vilket var 2 te burkar, 2 Redbull och en choklad dricka). 3 dagar i en av världens dyraste städer Hong Kong kostade mej 25€ (tur retur med tåget). LA i 3 dagar gjorde jag för 18$ för shuttle bus till flygplatsen. Det var alltså mer eller min budget de senaste 2 veckorna (i skrivande stund). Såklart stor del av tiden spenderar jag mer (råkade ju tydligen bara ha levt och rest sjuuuukt billigt de senaste dagarna). Flygbiljetterna kostar ju en endå en del. Touren jag gjorde i Israel och Palestina kostade över 300€. Men ja vad det var värt det. Som sagt jag lärde mej absolut från den där ogjorda dyka-med-vit-hajarna grejen i Australien när det är värt att spendera xxx€ för once in a lifetime grej. Om det så betyder snabblån eller att leva sparsamt på andra områden. Det är värt det. Men överlag så måste jag ju hålla ner kostnaderna för att klara av att ha denhär livsstilen jag har. Pluss, jag tycker ju det är kul och challenging att resa på budget (för att resa med pengar är ju det enklaste i världen. Anyone can do it. Och ordet enkelt är boring to me).
 
Och jaa, jag gillar faktiskt att sova på folks uppblåsbara madrasser, soffor eller extra sängar. Less is more och sharing is caring.

Och back to Couchsurfing. 
Jag har insett att om det inte vore för CS så skulle jag slutat resa för lääääängesen. Som sagt inte pga av det ekonomiska (visst det är gratis boende, men bortsett från det så förväntar jag mej ALDRIG något av de jag bor hos. Jag känner mej bara alltid ooootroligt tacksam, blessed och glad om de bjuder mej på mat, transportation, whatever. Men jag förväntar mej ALDRIG det av dem och skulle ALDRIG utnyttja någon eller använda mej av Couchsurfing bara för den orsaken att resa "gratis") , utan mest pga av att jag skulle känna jag inte får något ut av att resa från hostel till hostel. Ännu mindre hotell. Speciellt inte själv. Whats the point? Träffa andra backpackers from all over the world, tell the same stories over and over again, do and see the same things like everyone else. Be a tourist. . Dont get me wrong och no offense till dej eller de som reser så, det är kul! Absolut! De första åren. När det är nytt. I have been there. Men, nu, betyder det ingenting för mej. Det är ointressant. Vad jag älskar är känslan av att komma till ett nytt land och känna jag har en vän jag aldrig förr träffat som väntar på mej där. Någon som bor där, någon som ser allt med andra ögon än vad jag gör. Någon som inte är jag. Någon som inte är en resenär eller turist. A local. I love it.

Kommentarer
Postat av: Molly

Åh vad söt du är på den bilden! 😍 Tack för att du delar med dig av dina resor och dina tankar, himla inspirerande. Du verkar klok! Och rolig. Ha en fortsatt hilarious höst och lycka till med allt!
😊🌟

Svar: Tack babe ❤💜
pessi - SvenskFinalnds Blondaste Blogg

2017-11-12 @ 16:05:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
2014
Jan
Feb | Mar
Apr |
.
2013
Jan
Feb | Mar
Apr | Maj | Jun
Jul | Aug | Sep
Okt | | Nov
Dec
.
2012
Jan
Feb | Mar
Apr | Maj | Jun | Jul | Aug | Sep| Okt | Nov
Dec
.
2011
Jan
Feb | Mar
Apr | Maj | Jun
Jul | Aug | Sep
Okt | Nov
Dec
.
2010
Jan
Feb | Mar
Apr | Maj | Jun
Jul | Aug | Sep
Okt | Nov
Dec
.
2009
Mar
Apr | Maj | Jun
Jul | Aug | Sep
Okt | Nov
Dec
bloggar