Malaysia round II

Jaha så är jag tillbaka i Malaysien då. Landet jag glömt att jag faktiskt gillar. Liksom jaa, det gör jag ju. Det är rätt muslimskt, fyllt med kineser (som jag precis gjort ett halvt inlägg om att jag ogillar?!) och indier så är det inte bara de utan också ett land med sån otrolig mix av människor från heeeela världen. Malaysia är ett land som välkommnar typ allt och alla. Eller inte alla I guess, men de håller verkligen armarna öppna till typ såna nationaliteter Finland inte så lätt bjuder in. Härligt va? Så jaa, landet har en skön blandning av så många olika människor och tron, och alla har rätt så frid och fröjd med det.
 
 
Okay så mina första dagar här så har jag ordagrant suttit inne på ett hotell rum. På 2 hela dagar öppnade jag inte hotellrummets dörr. Som sagt gjorde ju en behandling för mitt ansikte så jag hade ju en orsak varför jag gömt mej (fast förra gången jag gjorde den stoppade det ju mej inte att vara ute bland folk och hålla mej igång.. Men som sagt everything is another story this time med travel burnout och noll motivation..). Men endå? Liksom hade nästan glömt att jag var utomlands när jag checkade ut från hotellet efter den tredje natten.
 
Älskar att jag kan använda ansiktsmask här för att skydda huden efter laser behandlingen utan att folk kollar konstigt på mej. Inte varje kontinent man kan springa runt såhär utan att folk tror man har något fel eller är knäpp.
 
Anyhow Malaysia. När jag anlände kändes det bra. Här har jag ju varit förr. Dethär klarar jag. Det här kan jag. Tex vet jag att jag inte behöver åka med snabbtåget in till KL Sentral som de marknadsför precis överallt på flygfältet, jag vet det finns en buss som kostar 1/10 av priset. Kändes bra att vara den enda vita personen på bussen. Kändes som jaa det här kan jag. Samma sak på KL Sentral, jag visste hur metro systemet funkar. Det kändes så lätt. Allt så bekant. Allt som jaa, jag kan dethär. 
 
Jag HATAR turister, resenärer, som reser till ett annat land och käkar på McDonalds och går på Starbucks. Wtf, det smakar ju precis samma som det gör där hemma, why would you resa någonstans om du käkar det samma som i ditt land?! Ja tja, jag är på den nivån nu. Ge mej Starbucks. Ge mej vad jag vet är vad. Jag hatar mej själv för det, men jag är bara trött på att jaa I dont even know vad jag är trött på men jag vill bara ha familiarity..
 
Fast faller inte så lågt ner att jag faktiskt går och käkar på McD. Käkar faktiskt på random små kiosk restauranger var det sitter bara lokals. Var en full matportion kostar way less än en Starbucks kaffe.
 
Och jag gillar Malaysien. Kanske det är för att jag varit här förr och vet hur grejer funkar. Men allt känns väldigt enkelt som en utlänning här, precis som i Singapore. Det mesta, allt, är på engelska och folk snackar engelska. Det är liksom lätt. Men. Som sagt, I'm just so done with this. Jag spenderade 2 timmar på att gå runt lite efter jag kröp ut ur min lilla håla och allt jag kände var JAHA. Liksom yes allt är så billigt, vill köpa upp allt jag ser men jag orkar inte för jag har inte lust att fylla backpacken med saker jag ska dra med runt halva världen. Om jag var här på en två veckors semester och skulle direkt hem, fine, då skulle de va kul att köpa skit för små summor. Men varje billig liten grej fyller en del av min ryggsäck jag inte har plats till. Trust me, då suger det extra mycket att gå runt och kolla på shit man inte kan köpa. Och vad else gör man? Visst är det kul att gå runt. Ta in intrycken. Lukter och dofter. Lukter är absolut något speciellt jag märkt jag reagerar på på denhär resan. I Sydkorea observerade jag på en del ställen att hej det luktar som i Hong Kong när jag gick förbi något fiske stånd. Luktsinnet är rätt otroligt, hur man förknippar saker och platser med en viss doft. Här gick jag förbi street food ställen och fick dendär starka känslan av att hej jag är ju faktiskt utomlands, jag är i Asien. Det påminde mej om en annan tid, nån av alla de andra många gångerna jag varit i denhär kontinenten.
 
 
 Men vad gör man? Vad får man dagarna att gå med när man reser? Vad har jag gjort de senaste 7 åren? Strövat omkring? Lallat opå? Observera andras liv utifrån sett? I dont fucking know men jag känner bara jaha what am I doing???! Som sagt visst är det skönt att bara vara, att bara gå runt och kika. Men herreguuuud det känns som så.. I dont know? Att dethär är vad jag gjort så länge nu? Det ger mej inget nytt. Allt är same same, but different. I grund och botten är ju det så. Allt är det samma, människor vill det samma och är de samma runt hela jorden. Mat, hus, relationer, lycka. Basic. Så är det överallt. Så är livet. Jag är bara trött på att vara åskådaren till andras liv. Jag vill ha mina egna mål.
 

Read on

Alltså vem tar med böcker på resa? Alltså ok fine om du ska på en sola-bada-semester till Thailand eller Grekland. Du kommer ju spendera rätt mycket tid i raklång ställning i solstolen, totalt okej att dra med böcker. Men på backpacking eller långresa? Okej ärligttalat brukar jag nog som oftast ha med en bok, och när jag är färdig med den lämnar jag den till sitt öde och plockar upp en annan (det finns alltid kvarlämnade böcker på hotell, hostel eller book exchange ställen i stor städer).  Hmmm tjaaaa fast, jag har faktiskt 3 böcker i ryggsäcken just nu whooopsi.. Extra kg på ryggen why nooot. Drog rekord lite kläder med mej men 3 böcker skulle jag ha med slarvat. Nåja. Men jag har faktiskt gjort en till laser och vampyr behandling för ansiktet (samma grej och klinik jag gjorde i Februari, som ni kan läsa i bloggen om ni klickar på Februari arkivet till höger) i Kuala Lumpur i Malaysien så jag hade en plan att gömma mej på ett hotellrum i 3 dagar, ypperligt tillfälle att läsa böcker alltså. 
 
Japp, som ni ser, vem har lust att möta någon sån på gatan. Lika bra jag ligger inne och gömmer mitt stackars ansikte i nån bok.
 
Jag har precis läst klart Kvinnan på Tåget. 3/4 delar av boken var jag sjuuukt irriterad på den. Slutet var spännande, hela boken var väl spännande, men jag var så sjukt irriterad på huvudpersonen Rachel. För att? I dont know men enda förklaringen jag har till min irritation mot henne är kanske för att hon påminde lite om mej själv på något sätt, eller hur jag kunde ha blivit? Små-alkis med dumma extrema minnesluckor, tjock, omotiverad till livet, uttråkad och lägger sig i andras liv i brist på annat. Man bara giiiiirl get a fucking life!! Okej jag har aldrig varit som henne, men jag tror jag KUNDE blivit som henne om jag bara skulle släppt taget om mej själv för 7 år sen när jag var för ofta fylld med alkohol och minnesluckor. Anyway yeah ok bok I guess. Finns väl en film som är gjord efter boken också? 
 
 
Okej så 0.5kg lättare väska efter att läst ut den, tjoho! Nästa bok blir Den Du Borde Frukta. Och sen den sista ser jag ju dock mest framemot, Lars Kepler gör en aldrig besviken.

Seoul, South Korea

Mamma gnäller om att jag borde göra något vettigt av att jag tycker om att skriva och resa. Men jag orkar (att inte ha lust kanske är den rätta benämningen) att börja slita sönder mej på att kämpa igenom att få en superduper bra framgångsrik och sponsrad reseblogg, eller söka jobb på nån tidning. Why? Well först och främst är det enough av såna personer där ute, och om jag ville ens komma i närheten av att va en av dem betyder det jag borde börja skriva "ordentligt" (plus ha ordet journalist på cvt). Och då är det väl inte skoj mer? Då behöver man liksom måste filtrera sig så, nu när jag skriver så skriver jag ju direkt från hur jag tycker, tänker och känner. Nothing more or less. Tänk, att skriva artiklar, omg vad jag skulle behöva hålla tillbaka på mina ordval och sättningar så ingen skulle behöva känna sig trampad på tårna. Fast nån vacker dag kanske jag blir journalist. Men tills vidare håller jag mej bara till bloggen now and then.
 
. . . . .
 
Sååååå, huxflux blev det en resa till Syd Korea. Dit kunde man flyga raka vägen från Helsingfors, där har jag aldrig varit förr, så ja tjaa why not? Jag läser och ser inte på nyheter men helt under en sten har jag väl inte helt bott så visst vet jag Korea är ett lite aaaah-akta-dej-land. Men resonerande med mej själv att Korea knappast spränger sig själv i luften, och tror inte Trump faktiskt gör det precis nu heller, så jag tänkte det lär vara safe.
 
 
8 timmar och typ 40 minuter tog flyget. Det låter ju som ingenting?! Sen när ligger Finland nära Korea? Miami och Thailand tar det väl 11-12 timmar att komma över till? Wow, hej Korea, vi är ju nästan grannar?! Bara typ 2 länder emellan oss faktiskt.
 
 
Mina första intryck av huvudstaden, landet och människorna är "shit vad de är LUGNA?!". Alltså jag är förvånad för jag tycket det är skit jobbigt att vara i stor städer i "norra" Asien, som Taipei och Hong Kong. Tokyo är jag helt okej med, Japaner är sjukt hövliga människor och allt funkar perfekt. Men dedär med mer Kines kultur som i Taiwan och HK klarar jag bara inte av. Jag har verkligen inte lust att åka till Kina efter att besökt Taiwan en gång och i HK har jag väl varit tusen gånger i och ogillar det more or less lika mycket varje gång.. Jag hade ju förväntat mej lite att Koreanare är som Kineser. Högljudda, stressande, trängandes, fjärtandeochrapandeochingenhövlighets-människor. Men nej inte alls, Koreanare är mer som Japaner. Inte lika EXTREMT ordentliga som Japaner, men rätt likt verkar det som iaf. Det gillar jag. Folk skriker och härjar inte när de snackar till varandra, och de går skit långsamt. De är lite blyga, men det var faktiskt en kille på gatan som stannade och vågade snacka med mej, och två olika herrar under dagen ropade efter mej. Alltså inte ropa sådär som sydamerikanare som klär av en med blicken, utan de ropade mer sådär av nyfikenhet över varför går det en turist förbi. Jag såg inte så många vita människor, och de jag såg bodde nog där. Turister såg jag bara på flygplatsen.
 
 
En rätt sorlig grej är att när jag började resa för 7 år sedan såg jag INGEN skillnad på om en Asiat skulle vara från Filipinerna eller Japan. Jag hade verkligen ingen aning. Fast i och för sig hade jag väl kanske det samma med Europer också? Vad är skillnaden mellan en Tysks utseende och en Svensk? Det e en stor skillnad! Men kanske inte alla ser det? Well anyway, nu känner jag rätt bra igen Asiaternas ursprung och är rätt stolt över att jag faktiskt kan ha en liten ide, eller iaf en någorlunda gissning om, varifrån de kommer av att bara kika på dem. Kineser har dålig klädstil, kraftiga käkben, är noisy och väldigt frammåt och har inga manners. Japaner är längre i höjd och har en mer slim ansiktsfigur, de är otroligt hövliga. Koreaner är kraftigare byggda i kroppsform, går runt med solbrillor och har bra stil och trendiga kläder, är blekare än andra och använder mycket smink. No offens. Well, såklart alla är olika (I mean, alla Finnar är väl inte blonda med blå ögon och blyga osv osv heller?!) men det är iaf i stora drag de kännetecknen jag lärt mej av 7 års resande, och med hjälp av en del lokals som hjälpt mej.
 
Annat då? Jo jag lag märke till en massa kyrkor? Inte så ofta man ser KYRKOR i Asien? Eller? - Folk står i skuggan direkt när de kan (väntar vid övergångsstället springer de fort bort till något hörn eller bakom en stålpe från solen). - Det är en massa utomhus träningsmaskiner överallt (skit bra ju!). - Det är rent och städat. Jag gick in på nån typisk Asiatisk gatomarknad också, köpte en magnet och märkte hur fort jag typ sprang igenom och bort från den. Been there done that, jag har set enough med Asiatiska marknader. Same same om det är i Thailand eller Korea, där är folk alltid de samma. (No its not, men som sagt hmmjaatravelburnedout-tänkande). - Jag känner mej 0% otrygg. Samma i Japan. I SVERIGE skulle jag säga jag känner mej mer otrygg i. Wtf synd va? - Det finns kaffe barer ÖVERALLT. Skojar inte, har aldrig varit i ett land var jag skulle sett mer cafen eller människor med en kaffe i handen än här. Rätt oväntat! - Men en sak som var väntat var ju att se Mumin lite här och där, norra Asien älskar ju honom nästan mer än vad jag gör. Fast Mumin på mjölk har jag aldrig sett.
 
 
Men overall vill jag säga Seoul kändes väldigt mycket som en typisk Skandinavisk stor stad somehow. Som sagt städat, fint, ordentligt, organiserat, modernt. Jaa, rätt så "normalt" med vår standard sett.

Så ja tja, det är väl lite mitt intryck av Korea. Jag bodde faktiskt på hostel for once och lite saknade jag ju detdär att ha någon söt och rar couchsurfing människa att fråga ut om landet, mentalitet, varför ting är si eller så eller hur Koreanare tänker osv osv jaa allt (jag frågar verkligen oftast ALLT), så det känns som jag inte fick någon inblick hur saker och ting EGENTLIGEN är, bara hur det ser ut utifrån sett. Blev ju lite påmind att jag älskar cs alltså, o ogillar hostels. Men fast jag va jetlagged asf och hade inte sovt på över 24 timmar, kick över 32k steg med sjukt obekväma skor, var lost ett par gånger och ja tjaaa, inte helt på topp alltså men ändå känns det som jag såg och fick ut rätt mycket av min lilla cirka 26 timmars tid i Seoul. Jag är verkligen ingen stadsmänniska. Så ett dygn i en stor stad e fine. Så NEEEEXT please.
 
 
Men joo summa sumarum, jag rekomenderar Seoul. Och jag tror själva landet Korea är riktigt fint och värt att upptäcka, och inte bara huvudstaden. Men well, en annan gång. Nu ska jag vidare.

Travel Burnout

 Alltså suger ju att jag aldrig uppdaterar bloggen mer va? Nu just har jag väl inget vettigt att göra en uppdatering om egentligen. Jag har varit hemma i Jakobstad i 1,5 vecka. Och just nu är jag påväg på en 1-dags trip till Danmark och Sverige på photoshoots. På söndag planerar jag resa från Finland. To? I dont know. Och helt ärligt, jag har ju inte lust. Jag har ju inte haft rese lust på hela året heller. Jag tvingar mej bara till det. Bara för att jag kan. För jag kan komma till andra sidan jorden för 100€ i 3 månader till. Jag måste ju bara resa då.
 
 
Jag Googlade precis, för första gången, vad jag känt länge, vad jag försiktigt sagt till folk i ett par månader, men som jag aldrig har riktigt erkännt för mej själv.. Jag Googlade den förbjudna meningen, det man bara inte FÅR säga eller känna: "I'm tired of travelling". Och med en mindre skuldkänsla i kroppen men med mixed feelings, så kan jag säga att det var best decision ever att Googla de här förbjudna orden. För plötsligt blev mitt synfält fyllt av mina precisa känslor och tankar skrivit av andra. Plötsligt känner jag att det är visst okej att jag är trött på att resa. Det händer. Det har till och med ett namn. Travel burnout is a thing. Och det är OKEJ!!! You just need to accept it.
 
 
Här kommer en del urklippt från bloggar, från artiklar och sidor på Google som beskriver PRECIS hur jag känner. Tyvärr fick jag aldrig ner skrivet från vilka urklipp kommer från vilka sidor. Jag blev bara så till mej när jag läste runt att jag copy pastade allt som kändes som om det var jag.
 
Here we go..
 
"With all those pictures your friends are seeing on Instagram, what you’re saying sounds like something straight out of the mouth of a spoiled child. “I’m tired of traveling.” You probably feel like you should be beating yourself up for feeling like this."
 
"Travelling is not a holiday. The adrenaline of that constant adventure is intoxicating and backpackers easily lose track of how much energy they’re really using. It’s a barebones lifestyle – there’s no other way around it. The essence of backpacking is living on the cheap. You’re wearing the same clothes on end, eating on a budget all the time, sleeping on a budget all the time. A budget is always at the back of a backpacker’s mind."
 
" Long-term travel takes a certain type of person to enjoy. You need to be independent, you need to be able to spend lots of time alone, you need to be flexible, and you need to be able to deal with constant change. "
 
"When a person takes a vacation from work it feels special and exciting. They’ve had something to look forward to for a while. But suddenly when you travel all the time, it loses that special feeling."
 
"Sometimes, when you have too much of something, it stops having the ‘wow’ factor."
 
"I start taking things for granted. Things start to look the same. I’ve seen so many churches, waterfalls, sunsets and temples that they all start to blend into one."
 
"Finally, you get tired. Really tired. Of traveling. Of everything. After a while, everything becomes just another “one of.” That 100th church, 100th waterfall, 40th hostel, 800th bus ride, 600th bar… it’s not the same after a while. It loses its charm and luster. Travel becomes unexciting."
 
"I guess you could liken the travel addiction to any kind of addiction. Things become less pleasurable and suddenly you need more and more to generate that same excitement."
 
"Because if you do something too much, no matter what it is, you will ultimately get tired. Playing football, eating hamburgers, or watching movies, if you do this every day, you will get tired of it eventually. The same applies for travel. Regardless of how much you love it, if you do it long enough, you will get sick of it."
 
 
Alltså man kan lugnt säga jag fick en AHA upplevelse. Och jag känner mej bättre av det. Jag känner att I'm not the only one och jag känner det är okej att vara trött på att resa. För jag har ju inte tillåtit mej själv att känna det. Det är som om jag haft en stor rosa elefant i ett rum och bara slängt en filt över den och intalat mej örsökt intala andra, och speciellt mej själv, att det inte alls är något där. En filt ser du väl är där, men en elefant nähä vad snackar du om det är ju bara en filt? Inga problem här inte! För skuldkänslorna över att man har det så BRA, man lever ett liv andra bara kan DRÖMMA om, det kan man bara inte klaga och vara trött på. Man får inte! Fast man känner det så får man bara inte känna det. Men det får man väll. Och det är okej.
 
 
Som sagt känns det bättre nu efter att ha Googlat, efter att ha skrivit dethär inlägget. Det är okej att vara trött på att resa, det är okej att säga det och det är okej att känna det. Om 3 månader kan jag inte längre flyga runt jorden för ett par få tiolapps euron. Om ett par månader kan jag inte längre bara åka till flygplatsen och ta vilket plan vart som helst. Att flyga till Miami kommer inte kosta mej 80€, det samma flyget kommer kosta mej dedär minst 500€ som det kostar för alla andra. Och vet ni vad? Jag ser framemot det. Jag kanske kommer ångra mej i Januari över dethär inlägget och känslorna när jag inser hur dyrt och svårt det kommer vara att resa som "vanliga", men det gör inget för dethär är vad jag känner nu just och jag ÄR trött på att resa nu just. Och what the hell, jag har verkligen gjort det mesta av mina två år som billig resenär. När någon frågar av mej var jag varit de senaste månaderna, eller åren, har jag helt härligt talat SVÅRT att komma ihåg. En kompis jag träffade upp med i Tjeckien jag mött ett halv år tidigare i Taiwan kändes som om det vara flera år sen dendär Taiwan resan hade utspelat sig. Jag sa det till honom också och han sa ja tja, ett halvår för dej är ju som en annan persons flera år. Och det är sant, jag har ju sett och gjort så mycket på så kort tid så allt i mitt huvud blir sjukt förvrängt och jag har egentligen tidsuppfattning eller känsla över något som hände för ett halv år eller 5 år sedan. Men New York, Panama, Miami, Mexico, Chile, Spanien, Dominican Republic, Bahmas, Japan, Hong Kong, Malaysia, Filipinerna, Singapore, Nashville, Chicago, Uruguay, Taiwan, Qatar, Tyskland, Danmark, Tjeckien, Nicaragua, Costa Rica och Thailand är en hel del länder som jag besökt de senaste 2 åren tack vare att jag rest så billigt. Jag kan verkligen säga jag använt min möjlighet rätt bra, utan att ha dåligt samvete över att jag inte använt det "fullt ut". Nu ska jag bara göra det bästa och mesta utav de sista rese månaderna av 2017. Sen får jag ta och lugna ner mej, med gott samvete. Med vad vet jag ju inte. Jag reser ju för it's all I know.
 

5° Chanel by Nikita

Nikita Tikka

Car Leasing

Jag är 26 år gammal och har egentligen aldrig ägt en bil. Eller, alltså, på min 18 års dag fick jag ju redan mitt bilkörkort. Innan jag var 15 och hade fått mitt moppe körkort hade jag redan i lång tid brummat runt på en skoter. Så det är ju inte för att jag inte kört en massa. Jag älskar att köra (förutom i Miami..)! men jag har alltid haft en bil igenom någon av mammas och pappas gamla extra bilar. Och i Australien köpte jag halvdelen av en bil av min dåvarande kille, så jag ägde väl en halv bil. Men aldrig har jag varit ägare av en helt egen bil.
 
Min halva Aussie bil! Som vi bodde i i typ 3 veckor.
Aaaw.. Good times, good times..
 
Folk brukar fråga hur jag har råd att flänga runt och fara och resa så mycket. Ja tja, grundutgifterna i ett "vanligt liv", som jag inte har, är ju rätt så dyra. Som tex lägenhets hyra och BIL. Alltså hyra förstår jag kostar pengar, men har ni tänkt på hur sjuuuuukt dyrt det är med en bil? Inte bara den stora summan att KÖPA en bil. Egentligen har jag ju ingen aning, men jag gissar det går några hundra euro lappar per månad i bensin, men att bara ha försäkring kostar väl sjukt mycket? Och sen reparationer? Sjukt dyrt att ha bil ju! Gammal som ny. Jag älskar dock hur "trendigt", eller ska vi säga normalt, det blivit att ha bilar på leasing. Jag känner ett par stycken som inte äger sin bil utan har den på leasing som älskar det. Och jag älskar idén! För vem bryr sig egentligen om du äger eller bara lång tids hyr en snygg Tesla? Jag bryr mej kanske lite i vilken typ av bil du kör runt med (eller nej tja, egentligen tycker jag det är skit samma. En bil har man för att ta sig från punkt A till B. Men såklart alla gillar en cool, modern eller snygg bil) men om du äger den eller bara "lånar" bryr väl sig ingen i? Nobody knows. I Miami hörde jag man kan ha en Ferrari på leasing för cirka 1000$ månad. Min första tanke var shit vad billigt?! Ingen har väl råd att ÄGA en Ferrari, men att ha den på leasing låter plötsligt inte helt orealistiskt för någon med en okej-bra inkomst. Kollade på nybilonline.se vad en leasing bil kostar i Sverige, och för cirka 3000 kr per månad får man en Nissan Qashqai för att köra runt med. Med service, slitage och försäkring inkluderat. Rätt bra tycker jag. Pluss man behöver inte ha detdär i tanken om när man köper en ny bil (eller gammal) VET man att den går ner i värde varje år man har den. Såklart. En bil man köper sprillans ny, eller bara 1-2 år gammal eller fast 10 år gammal, så kommer man aldrig få lika mycket pengar för när man vill sälja den som när man köpte den. Så man slipper ju hela det där besväret med att köpa och sälja. Plötsligt låter det ju rätt dumt att faktiskt köpa sin egen bil va?
 
Anssi Ranki
 
När jag väl en dag kommer skaffa en bil (om nu den dagen någonsin kommer?) så tror jag absolut att ta en bil på leasing är mitt val. Är det någon av er som har leasing på en bil?  

See ya NO & DK

Alltså, I guess jag inte förstår mej själv riktigt. 2,5 månad sen övervägde jag att säga upp jobbet i Danmark. Jag tyckte det kändes så konstigt att vara tillbaka. Varför var jag ens där? Att spendera fjärde året i rad på samma arbetsplats, varför? Jag kan mer o bättre. Nu, när sista dagen på säsongen är avklarad tycker jag det är sorligt och trist att det redan är slut för i år och jag ser redan framemot nästa säsong. För jag vet ju att sommrar i Danmark med jobb är precis vad jag behöver i mitt liv. Under och efter varje säsong blir jag till en mycket självsäkrare och gladare person. Jag har rutiner, utmaningar, kollegor, lön och bäst av allt är väl att jag har något att stiga upp till på mornarna och något att fokusera på. Visst är det underbart att resa runt i världen och utforska den och sig själv, men.. Jaa. Som jag säger till folk, allt blir till en vardag. Att resa är ju direkt inget "nytt" för mej mer. Palmträd i Costa Rica eller Thailand är mer eller mindre de samma.
 
 
De två sista veckorna på båten i år blev också lite annorlunda och nytt. Jag fick pröva på att byta ut min tshirt och blå byxor till en uniform med en guldbar på och ta utmaningen och ställningen som supervisor. Alltså mini bossen mellan arbetarna och chefen ombord. Det var jag riktigt glad för att pröva på. Dock kändes det som jag inte fick riktigt det mesta utav ställningen eftersom vi alla visste det var bara för 1 vecka. Jag såg ingen point med att börja styra och ställa över medarbetare som känner mej som en av dem för bara 1 vecka. Men jag fick en liten smak av supervisor ställningen och jag har sagt till mej själv att om jag väljer att jobba ombord på den lilla kära båten igen gör jag det endast som supervisor. Nytt, utmanande, växande, och jaa, helt enkelt något nytt och anorlunda.
 
 
Nu är det tack och hej till Danmark och Norge for this year. Och som jag alltid säger, I don't do goodbyes, only see you laters.  
 
 

2014
Jan
Feb | Mar
Apr |
.
2013
Jan
Feb | Mar
Apr | Maj | Jun
Jul | Aug | Sep
Okt | | Nov
Dec
.
2012
Jan
Feb | Mar
Apr | Maj | Jun | Jul | Aug | Sep| Okt | Nov
Dec
.
2011
Jan
Feb | Mar
Apr | Maj | Jun
Jul | Aug | Sep
Okt | Nov
Dec
.
2010
Jan
Feb | Mar
Apr | Maj | Jun
Jul | Aug | Sep
Okt | Nov
Dec
.
2009
Mar
Apr | Maj | Jun
Jul | Aug | Sep
Okt | Nov
Dec
bloggar